Din mâncarea săracilor, la cel mai iubit preparat din lume! PIZZA şi istoria ei tumultoasă


Pizza este cel mai apreciat fel de mâncare din întreaga lume, arată zecile de studii făcute. Deşi a ajuns să fie considerată fast food, pizza este un preparat autentic şi extrem de iubit în Italia.
Pizza, așa cum o știm noi astăzi, a apărut după secolul al XVI-lea, dar cuvântul în sine este mult mai vechi: el apare pentru prima dată într-un document în anul 997, apoi în alte documente medievale din Italia Centrală și de Sud.
După unii, cuvântul pizza derivă din latinescul „picea”, care descrie coacerea pâinii în cuptor sau din cuvântul italian „pizzicare” (însemnând „a trage”), referindu-se la faptul că pizza este trasă afară din cuptor.
Precursorul pizzei a fost, probabil, focaccia, o altă specialitate italiană sub forma unei pâini turtite pe care romanii antici o numeau „panis focacius”. Această pâine era servită în mod tradițional cu diverse topping-uri, de regulă condimente și plante aromatice, pentru a-i îmbunătăți gustul.
Focaccia s-a transformat în pizza în secolul al XVI-lea, după descoperirea Americii, când au fost aduse din Lumea Nouă roșiile.
În Italia, orașul care este strâns legat de pizza este Napoli. Aici, acest fel de mâncare a devenit foarte popular în rândul săracilor, în special fiindcă era foarte ieftin de preparat, gustos și sățios. Adițional, probabil datorită faptului că pizza era așa de îndrăgită de locuitorii mai săraci, marginea pizzei este mai groasă decât centrul acesteia.
Astfel, oamenii săraci, chiar dacă aveau mâinile murdare puteau să țină o felie de pizza în mâini și s-o mănânce, fără să murdărească partea pe care o consumau. Desigur, la sfârșit marginea pizzei era aruncată.









































































