Digitalizarea sectorului energetic: încep pregătirile pentru transformarea digitală până în 2030 în Republica Moldova


Conceptul Programului de Transformare Digitală a Sectorului Energetic pentru perioada 2025–2030 a fost discutat recent cu reprezentanții mediului privat. Documentul care stabilește politicile publice a fost creat cu sprijinul PNUD Moldova și finanțat de Guvernul Italiei.
Ședința a fost condusă de secretara de Stat, Cristina Pereteatcu. Au participat și membri ai Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova.
Cristina Pereteatcu a subliniat că digitalizarea este o prioritate strategică. Ea este extrem de importantă pentru Republica Moldova în contextul integrării europene. De asemenea, este esențială având în vedere provocările legate de securitatea energetică, eficiența operațională și reziliența infrastructurii critice.
"Sectorul energetic se confruntă cu infrastructură digitală insuficient dezvoltată, vulnerabilă și fragmentată, care limitează posibilitățile de modernizare și adaptare la cerințele actuale. Venim cu acest concept pentru a dezvolta sectorul energetic, țintind digitalizare 100% până în anul 2050. Acest obiectiv presupune schimbări mari. Investițiile în inovații și soluții testate în țările dezvoltate sunt imperative. Doar soluțiile digitale pot gestiona mixul de energie ce va ajunge pe piață", a declarat Cristina Pereteatcu.
Pereteatcu a reafirmat că programul încearcă să reducă riscurile și să întărească capacitățile tehnice ale rețelelor energetice. Digitalizarea va deveni un instrument central pentru monitorizarea în timp real, optimizarea fluxurilor operaționale și asigurarea unui răspuns rapid și eficient. Aceasta va contribui la crearea unui sistem energetic mai flexibil și predictibil.
În 2023, Ministerul Energiei, colaborând cu PNUD Moldova și finanțat de Guvernul Italiei, a lansat un program-pilot de contorizare inteligentă. Acesta ajută la consolidarea unei infrastructuri energetice eficiente și reziliente, punând bazele extinderii sistemelor digitale pe întreg lanțul energetic.









































































