04:11:44 16.04.2024
Stiri

Descoperire despre oamenii cu ochii albaștri. Ce capacități extraordinare ar avea

Actualitate 14.02.2024 07:21 Vizualizări1226 Autor: Ziarul National
Descoperire despre oamenii cu ochii albaștri. Ce capacități extraordinare ar avea


Conform unui nou studiu realizat de cercetători din Marea Britanie, s-a descoperit că ochii albaștri ar putea oferi un avantaj în condiții de lumină slabă. Aproximativ 10% din populația globală are ochii albaștri, însă această caracteristică este și mai răspândită în anumite populații europene, unde poate fi întâlnită la până la 75% dintre oameni.

Pot citi mai bine pe întuneric

Studiul, condus de Kyoko Yamaguchi și de studenta sa Faith Erin Cain de la Universitatea John Moores din Liverpool, a implicat 39 de voluntari adulți. Cercetătorii au dorit să evalueze modul în care culoarea ochilor influențează capacitatea de a citi în condiții de lumină slabă, potrivit New Scientist. Participanții și-au raportat culoarea ochilor, care au fost apoi clasificați ca fiind albaștri sau căprui, folosind un ghid de clasificare nou dezvoltat. Rezultatele au demonstrat că persoanele cu ochi albaștri au avut capacitatea de a citi textul afișat pe un perete într-o lumină semnificativ mai slabă, în comparație cu cei cu ochi căprui.

Cum e posibil

În medie, s-a observat că persoanele cu ochi albaștri au avut nevoie de doar 0,7 lux de lumină pentru a citi, în timp ce cele cu ochi căprui au avut nevoie de cel puțin 0,82 lux. Este important de menționat că acest studiu este bazat pe un eșantion de dimensiuni limitate și nu a fost încă supus procesului de revizuire de către alți specialiști.

Cu toate acestea, constatările sugerează că pierderea pigmentației irisului, caracteristică ochilor albaștri, ar putea fi o adaptare selectată în anumite populații pentru îmbunătățirea vederii în medii cu lumină slabă. Toți irisurile conțin melanină, o proteină care influențează pigmentarea.

Nivelurile ridicate de melanină închide culoarea ochilor, în timp ce o pigmentație scăzută face ca ochii să pară albaștri datorită modului în care lumina este dispersată prin straturile transparente ale irisului. Irisul pigmentat este favorizat de evoluție deoarece protejează împotriva unor afecțiuni precum cancerul și degenerarea maculară. Cu toate acestea, la un moment dat în istoria omenirii, o mutație genetică a permis diluarea melaninei din ochi, rezultând astfel ochii albaștri.

În concluzie, acest studiu aduce o nouă perspectivă asupra modului în care trăsăturile biologice, cum ar fi culoarea ochilor, pot avea un impact neașteptat asupra capacităților umane și adaptărilor la mediu. Aceste constatări ar putea fi relevante pentru înțelegerea mai profundă a evoluției umane și a modului în care organismele se adaptează la diferite condiții ambientale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md