09:43:06 26.11.2025
Stiri

Descoperă beneficiile consumului de vin!

Știri 31.12.2013 13:23 Vizualizări1231
Descoperă beneficiile consumului de vin!

Pe lângă savoarea intensă pe care o are, vinul este o licoare cu numeroase proprietăţi terapeutice. Iată ce-l face atât de sănătos şi cum îţi e de folos.

Vinul roşu este bogat în resveratrol, un antioxidant puternic care se găseşte în coaja boabelor de struguri. De asemenea, acesta conţine potasiu, fluor, fosfor, colină (vitamină din complexul B), flavonoide şi alte substanţe nutritive care asigură buna funcţionare a organismului. Potrivit clicpentrufemei.ro, băutura poate fi considerată medicament atâta timp cât este consumată cu moderaţie.

Ţine glicemia sub control

Resveratrolul ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, fiind de un real folos pentru persoanele care suferă de diabet. O doză de 250 mg de resveratrol pe zi este suficientă pentru a menţine sub control glicemia. Consumul de vin ajută şi la prevenirea problemelor de memorie.

Menţine sănătatea arterelor

Polifenolii din compoziţia vinului roşu au capacitatea de a preveni debutul, cât şi evoluţia aterosclerozei. Această afecţiune cardiovasculară se manifestă prin depunerea de grăsimi şi calciu pe artere care duc la îngreunarea circulaţiei sângelui către organele vitale.

Te ajută să ai un somn liniştit

Dacă adormi greu sau te trezeşti de multe ori în timpul nopţii, bea un pahar cu vin roşu înainte de culcare. Această băutură conţine melatonină, o substanţă care, în mod normal, este secretată de creier şi este responsabilă de inducerea somnului. Melatonina are şi proprietăţi antiîmbătrânire şi anticancerigene care menţin pielea frumoasă şi trupul sănătos.

Reduce colesterolul din sânge

Vinul roşu poate reduce nivelul colesterolului din sânge, graţie antioxidanţilor pe care îi conţine. Astfel, riscul de a suferi de boli vasculare precum infarctul sau accidentul vas­cular cerebral este cu mult redus în cazul celor care beau vin, spre deosebire de al celor care preferă alte băuturi.

Vinul este considerat un aliment-medicament, deoarece contracarează efectele nocive ale radicalilor liberi asupra organismului, previne apariţia îmbătrânirii premature, îmbunătăţeşte digestia, accelerează metabolismul, creşte tonusul fizic şi combate starea de astenie, oboseala şi depresia. Cu toate acestea, femeile însărcinate sau care alăptează şi persoanele cu afecţiuni hepatice, epilepsie sau care au probleme renale grave ar trebui să evite consumul de vin roşu. Altfel, se poate bea câte un pahar de vin zi de zi, la masa de prânz sau de seară.

Autor: Ziarul National
Stiri relevante
26.11.2025 08:20 219 Horoscopul zilei 26.11.2025
Top stiri
26.11.2025 08:20 208 Horoscopul zilei 26.11.2025
25.11.2025 08:14 664 Horoscopul zilei 25.11.2025

Curs valutar
1 MDL   1 EUR 19.81 1 USD 17.19 1 RON 3.89 1 RUB 0.22 1 UAH 0.41
Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte