Deputații PLDM vor contesta la Curtea Constituțională ridicarea imunității lui Filat. „Au fost comise o groază de încălcări”


Deputații din fracțiunea PLDM urmează să depună o sesizare la Curtea Constituțională pentru a cere declararea nulă a hotărârii de Parlament privind ridicarea imunității deputatului Vlad Filat.
Contactat de Ziarul NAȚIONAL, deputatul Tudor Deliu a declarat că la adoptarea acestui act legislativ au fost comise mai multe încălcări de procedură.
Astfel, Legea despre statutul deputatului stabilește că cererea de ridicare a imunității deputatului este adresată președintelui Parlamentului. „Această lege nu prevede ca procurorul general să vină să facă show în Parlament”, accentuează Deliu. Președintele Parlamentului urma să aducă la cunoștință deputaților demersul procurorului la ședința următoare a Legislativului.
În acest caz, procesul-verbal al procurorilor datează cu data de 13 octombrie. Pe 14 octombrie, de Hramul orașului, zi liberă, sesizarea a fost depusă în Parlament. Nu cred că cineva din secretariat se afla în acea zi la lucru.
La 15 septembrie, sesizarea a și fost pusă în procedură. Potrivit normei legale, președintele Parlamentului trebuia să citească sesizarea și să ceară Comisiei juridice pentru numiri și imunități să se expună. Comisia avea la dispoziție 15 zile să aducă la cunoștință deputaților avizul pe proiect.
„Acest lucru însă s-a făcut imediat. A fost încălcat dreptul deputatului la apărare. Deputatul trebuia să fie prezent la ședința comisiei și să se apere, iar noi, membrii comisiei, aveam nevoie de timp pentru a studia demersul procurorului. Foile primite cu cinci minute înainte de începutul ședinței comisiei au fost insuficiente. Legea spune că membrii comisiei au dreptul să ceară și alte documente, iar procurorul general este obligat să prezinte documentele solicitate de deputat. Chiar și atunci când am cerut să-mi fie prezentate anumite informații, procurorul nu mi-a putut răspunde. Nu aveau probe”, afirmă Deliu.
Regulamentul Parlamentului stabilește că raportul Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi se supune examinării şi aprobării de către Parlament în cel mult șapte zile de la prezentarea acestuia Biroului permanent.
O altă încălcare gravă ține de modul de votare în Parlament. Articolul 97 din Regulamentul Parlamentului spune că Parlamentul decide asupra cererii procurorului general cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, exprimat secret.
„Acest lucru presupune că în Parlament este creată o comisie specială pentru efectuarea votului secret. Alte proceduri. Președintele Parlamentului a propus însă să se voteze în mod deschis. Nu aveau dreptul, pentru că în acest caz ar fi trebuit să modifice mai întâi prevederile Regulamentului Parlamentului și să introducă sintagma prin vot secret sau altă modalitate”, afirmă Deliu.
Ultima încălcare, despre care deputatul afirmă că a demonstrat caracterul politic al acțiunii se referă la faptul că Vlad Filat nu putea fi arestat decât după ce hotărârea Parlamentului ar fi apărut în Monitorul Oficial.
„Articolul 76 din Constituție spune clar că actele legislative intră în vigoare abia după publicare în Monitor”, ne-a explicat Deliu.
Toate aceste încălcări vor servi drept motiv pentru a cere anularea hotărârii privind ridicarea imunității lui Vlad Filat.













































































