20:54:52 05.03.2021
 
Stiri

DECLARAȚIE // „Sper ca vorbitorii de limbă rusă să înțeleagă că lui Dodon nu-i pasa nici de limba rusă, nici de minoritatea rusă, ci doar de propriile interese financiare”

Actualitate 22.01.2021 10:13 Vizualizări2475 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Sper ca vorbitorii de limbă rusă să înțeleagă că lui Dodon nu-i pasa nici de limba rusă, nici de minoritatea rusă, ci doar de propriile interese financiare”


Decizia de joi a Curții Constituționale care a declarat neconstituțională Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, adoptată de coaliția Dodon-Șor din Parlament la finele anului trecut, este prezentată ca o „victorie” de către secretarul executiv al Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru.

Politicianul crede că adoptarea acestei legi a fost „o încercare disperată a lui Igor Dodon de a dovedi stăpânilor săi de la Moscova cât le este el de loial” și că acestuia nu i-ar păsa de minoritatea rusă, ci de interesele sale financiare.

„În urma sesizării depuse de PUN, judecătorii Înaltei Curți au anulat statutul special pe care alianța PSRM-Shor i-l oferise limbii ruse. Acordarea acestui statut limbii ruse a fost o încercare disperată a lui Igor Dodon de a dovedi stăpânilor săi de la Moscova cât le este el de loial. Sper ca vorbitorii de limbă rusă să înțeleagă că lui Dodon nu-i pasa nici de limba rusă, nici de minoritatea rusă, ci doar de propriile interese financiare. Igor Dodon doar se folosește de minoritatea rusă, la fel de sărăcită de hoțiile acestuia și a camarilei sale”, a comentat Anatol Șalaru.

CITIȚI și DOC // ARGUMENTELE Curții Constituționale: „Tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”

Amintim că Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, aprobată în mare grabă de către deputații socialiști, împreună cu cei ai Partidului Șor și transfugii din Partidul Democrat, a fost declarată astăzi neconstituțională de către Înalta Curte.

Singurul magistrat care a avut o opinie separată vizavi de verdictul dat în privința sesizărilor depuse de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu este Vladimir Țurcan, fost legislator socialist.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.03.2021 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // Calea constituțional...

01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md