Declarație // Guvernarea IGNORĂ revendicările Forumului Civic: „Au mimat doar niște reforme”


Deși a trecut aproape o lună de când Forumul Civic a înaintat mai multe revendicări guvernării, aceasta a ignorat solicitarea de a crea o platformă de dialog cu societatea civilă și opoziția parlamentară, iar reformele lansate sunt departe de felul în care ar trebui să fie implementate.
Declarația aparține reprezentanților Forumului Civic și a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe de presă. Aceștia au semnat o declarație în care și-au manifestat îngrijorarea față de situația politică, economică și morală, precum și în legătură cu eşecul guvernării de a lansa un dialog constructiv cu societatea civilă şi incapacitatea acesteia de a realiza reforme urgente.
Mai mult, reprezentanții Forumului Civic au făcut apel către comunitatea internațională, finanțatorii externi și partenerii de dezvoltare ai R. Moldova să susţină în continuare eforturile societăţii civile şi ale mişcării protestatare, insistând pe îndeplinirea condiţionalităţilor, menite să asigure supremaţia legii, democraţia şi un trai decent într-un stat de drept.
„Suntem conștienți de faptul că guvernarea are suficiente argumente să încerce să neglijeze revendicările societății civile. Acele revendicări nu au fost supte din deget, ci s-au bazat pe identificarea unor probleme care stau în fața societății și necesită a fi soluționate. Implementarea revendicărilor este absolut vitală pentru progresul cel puțin mic al unei reforme în R. Moldova. Până acum, guvernarea nu a făcut nimic altceva decât să mimeze reforme. Mă refer aici și la Legea procuraturii. Modalitatea în care a fost aprobată demonstrează cu brio că guvernarea nu vrea să facă reforme”, a declarat directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.
Barbăroșie a amintit și de amendamentele la Codul Audiovizualului, care prevăd reducerea numărului de licențe de emisie care pot fi deținute de către o persoană fizică sau juridică, de la cinci la două. „Cele care sunt deja, rămân până le expiră termenul, cu alte cuvinte până la Paştele calului. Argumentul – că sunt proprietate privată. Este un argument fals. Este în vigoare Legea demonopolizării care spune că sectorul trebuie demonopolizat”, a mai spus Barbăroșie.
„Nu a fost inițiat dialogul cu societatea civilă și acest lucru era una dintre principalele revendicări. Am avut un dialog trunchiat. Au fost făcuți niște pași care nu sunt decât niște jumătăți de măsură în reforme. Solicitările noastre puteau fi foarte ușor realizate pe parcursul a zece zile, nu tocmai 30. Le-a reușit perfomanța să voteze un Guvern în jumătate de oră, puteau reuși să facă și acele reforme”, a menționat secretarul Platformei „Pro Europa”, Lilia Snegureac.
Potrivit declarației reprezentanților Forumului Civic, singura soluţie identificată pentru repunerea instituţiilor statului în serviciul cetăţenilor este organizarea alegerilor parlamentare anticipate, concomitent cu alegerea directă a preşedintelui R. Moldova, imediat după pregătirea condiţiilor necesare pentru un scrutin liber şi corect.
Totodată, Forumul Civic consideră necesară amplificarea presiunii protestatare paşnice asupra guvernării şi îndeamnă întreaga societate civilă, opoziţia protestatară să facă abstracţie de culorile politice, afilierea ideologică şi de altă natură, să se consolideze şi să protesteze masiv, „prin acţiuni comune şi conjugate, împotriva dictaturii oligarhice care a capturat statul, în conformitate cu Preambulul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, şi anume dreptul la revoltă asupra tiraniei şi a asupririi, inclusiv să-şi exercite suveranitatea populară în mod direct”, se mai precizează în declarația acestora.









































































