DECLARAȚIE // Abrogarea decretului privind politica externă a Moscovei din anul 2012 nu anulează tratatul de bază semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă în noiembrie 2001


Abrogarea decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012, în baza căruia era recunoscută suveranitatea Chişinăului în problema Transnistriei, nu anulează tratatul de bază semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă în noiembrie 2001, a declarat, miercuri, Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, pentru Agerpres.
Diplomatul a precizat că, în conformitate cu articolul 1 al respectivului tratat, Rusia s-a angajat să respecte „inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială, independenţa politică, reglementarea paşnică a diferendelor, neamestecul în treburile interne”.
CITIȚI și DOC // Ce înseamnă pentru R. Moldova faptul că Putin și-a anulat un decret în care era menționată problema transnistreană: „Relațiile cu R. Moldova și problema transnistreană NU au jucat un rol decisiv în anularea documentului”
„Desigur, autorităţile Republicii Moldova au luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012. Înţelegem că urmează aprobarea şi publicarea unei noi concepţii de politică externă a Rusiei, pe care o vom examina cu atenţie la Chişinău. Poziţia Republicii Moldova cu privire la reglementarea transnistreană rămâne, însă, aceeaşi, axată pe reglementarea paşnică, prin mijloace diplomatice şi politice, a conflictului", a afirmat Chirilă.
Ambasadorul a mai subliniat că R. Moldova va continua să solicite Federaţiei Ruse respectarea angajamentelor sale internaţionale de retragere necondiţionată a forţelor sale militare staţionate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.









































































