12:49:30 03.12.2021
Stiri

DECIZIE // Două asociații „extremiste” din R. Moldova vor fi radiate din Registrul de stat

Social 01.06.2014 13:56 Vizualizări4791 Autor: Stela Mihailovici
DECIZIE  // Două asociații „extremiste” din R. Moldova vor fi radiate din Registrul de stat clearharmony.net


Două asociații obștești întregistrate în Republica Moldova în anii 2009 și 2011 vor fi lichidate. Decizia a fost luată de Judecătoria Comercială de Circumscripție care a considerat că instituțiile promovează activități „extremiste” și un simbol identic cu svastica nazistă.

Judecătorii au examinat cererea Societății pentru protecția drepturilor invalizilor și veteranilor „Echitate” care era de părere că asociațiile obștești „Falun Dafa” și „Falun Gong Moldova” trebuie să fie lichidate, pentru că „poartă un caracter extremist și sunt un fel de secte care ațâță la ură socială, interetnică și religioasă”. În plus, asociațiile propagă simbolul „falun” identic cu „svastica” nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Reprezentanții societății „Echitate” au precizat în cererea depusă la judecătorie că cele două asociații obștești din R. Moldova sunt filiale ale asociației „Falun” din China care a fost interzisă de stat pentru extremism, iar fondatorul mișcării, Li Hongshi, este anunțat în căutare generală de către Interpol. „Mișcarea a fost interzisă în China pentru că își îndeamna membrii la mitinguri și proteste îndreptate spre discreditarea puterii oficiale. Adepții mișcării din R. Moldova sunt tot mai des întâlniți în fața ambasadelor, clădirilor instituțiilor de stat, cât și în parcurile publice organizând mitinguri cu pancarte de ațâțare a urii poporului. Membrii sectei distribuie materiale informative care conțin un simbol identic cu svastica”, motivează Societatea pentru protecția drepturilor invalizilor și veteranilor.

Luând în calcul argumentele prezentate de „Echitate”, Judecătoria Comercială de Circumscripție a decis ca asociațiile obștești „Falun Dafa” și „Falun Gong Moldova” să fie radiate din Registrul de stat creat de Ministerul Justiției și a desemnat o persoană care să se ocupe de lichidarea celor două instituții.

Precizăm că, în luna ianuarie curent, printr-o altă decizie judecătorească Ministerul Justiției a fost obligat să înregistreze simbolul „Falun” asemănător cu svastica utilizată de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Anatol 02.06.2014 03:03

sincer, in acest articol sunt scrise niste prostii,... sau autorul nu este bine informat, dar mai probabil incearca sa contribuie la defaimarea asociatilor. Personal cunosc asociatiile, stiu in ce consta activitatiile lor si nici pe aproape ce spune autoarea in articol.

Anatol 02.06.2014 11:51

adevarul este ca asociatiile Falun Dafa si Falun Gong Moldova, ca si in toate tarile lumii vor sa ajute la incetarea persecutiei care are loc in China asupra discipolilor acestei scoli de catre regimul comunist chinez. Aici si este problema, crimile din China vor sa fie ascunse de regimul comunist chinez, de asta ambasadele chineze incearca sa faca presiuni asupra oficialilor din tarile unde sunt aceste asociatii, ca sa fie dizolvate, fiind etichetate extremiste. Dar pe adevarat ele prezinta cultura traditonala chineza si vorbesc despre incalcarea drepturilor omului in China. Asociatiile au fost cu programe artistice la orfelinate, aziluri de batrini, la sarbatorile nationale unde au prezentat si exercitiile scolii pentru sanatate, au prezentat expozitii internationale, oare acest lucru e extremist? Doar in tarile fost comuniste isi permit ambasadele chineze sa-si extinda persecutia.

Irina 02.06.2014 16:24

Eu văd doar afirmații-învinuiri. Ce probe au fost aduse? Care este temeiul juridic? Nu prea înțeleg situația...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md