13:48:16 25.09.2023
Stiri

DECIZIE // Două asociații „extremiste” din R. Moldova vor fi radiate din Registrul de stat

Social 01.06.2014 13:56 Vizualizări5606 Autor: Stela Mihailovici
DECIZIE  // Două asociații „extremiste” din R. Moldova vor fi radiate din Registrul de stat clearharmony.net


Două asociații obștești întregistrate în Republica Moldova în anii 2009 și 2011 vor fi lichidate. Decizia a fost luată de Judecătoria Comercială de Circumscripție care a considerat că instituțiile promovează activități „extremiste” și un simbol identic cu svastica nazistă.

Judecătorii au examinat cererea Societății pentru protecția drepturilor invalizilor și veteranilor „Echitate” care era de părere că asociațiile obștești „Falun Dafa” și „Falun Gong Moldova” trebuie să fie lichidate, pentru că „poartă un caracter extremist și sunt un fel de secte care ațâță la ură socială, interetnică și religioasă”. În plus, asociațiile propagă simbolul „falun” identic cu „svastica” nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Reprezentanții societății „Echitate” au precizat în cererea depusă la judecătorie că cele două asociații obștești din R. Moldova sunt filiale ale asociației „Falun” din China care a fost interzisă de stat pentru extremism, iar fondatorul mișcării, Li Hongshi, este anunțat în căutare generală de către Interpol. „Mișcarea a fost interzisă în China pentru că își îndeamna membrii la mitinguri și proteste îndreptate spre discreditarea puterii oficiale. Adepții mișcării din R. Moldova sunt tot mai des întâlniți în fața ambasadelor, clădirilor instituțiilor de stat, cât și în parcurile publice organizând mitinguri cu pancarte de ațâțare a urii poporului. Membrii sectei distribuie materiale informative care conțin un simbol identic cu svastica”, motivează Societatea pentru protecția drepturilor invalizilor și veteranilor.

Luând în calcul argumentele prezentate de „Echitate”, Judecătoria Comercială de Circumscripție a decis ca asociațiile obștești „Falun Dafa” și „Falun Gong Moldova” să fie radiate din Registrul de stat creat de Ministerul Justiției și a desemnat o persoană care să se ocupe de lichidarea celor două instituții.

Precizăm că, în luna ianuarie curent, printr-o altă decizie judecătorească Ministerul Justiției a fost obligat să înregistreze simbolul „Falun” asemănător cu svastica utilizată de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md