03:32:30 21.05.2025
Stiri

Decizia judecătorilor de a desfășura cu ușile închise ședințele de judecată în dosarul care îl viza pe Vlad Filat, condamnată la CtEDO: R. Moldova, obligată să-i achite fostului premier prejudicii de mii de euro

Actualitate 31.01.2023 12:40 Vizualizări1751
Decizia judecătorilor de a desfășura cu ușile închise ședințele de judecată în dosarul care îl viza pe Vlad Filat, condamnată la CtEDO: R. Moldova, obligată să-i achite fostului premier prejudicii de mii de euro

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a constatat violarea dreptului la un proces echitabil în cazul fostului premier Vlad Filat, condamnat, în februarie 2017, la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Mai exact, Înalta Curte de la Strasbourg a stabilit că atât instanța de fond, cât și instanța de apel au ținut audieri cu ușile închise pe tot parcursul procesului penal al reclamantului și nu au luat măsuri eficiente pentru a asigura prezența martorilor apărării la proces.

Astfel, CtEDO a obligat R. Moldova să-i achite fostului premier Vlad Filat un prejudiciu moral în sumă de 7 500 de euro.

CITIȚI și DOC Unde-i, totuși, MILIARDUL? Gurin – 250 de milioane, Bețișor – 40 de milioane, Curtea de Apel – 23 de milioane

„La etapa judiciară, instanța de fond și instanța de apel au admis, în pofida dezacordului reclamantului, cererea procurorului de a petrece ședințele cu ușile închise, cu motivul de a evita prejudicierea urmăririi penale într-un alt dosar al reclamantului, separat de cel pendinte, care a vizat alte acuzații de luare de mită și trafic de influență, în legătură cu fraude masive în sistemul bancar din Republica Moldova. Judecătorii au subliniat că anumiți martori din prezenta cauză urmau să fie audiați și în cadrul procedurii celeilalte și că procesele-verbale ale cauzei pendinte și ale cauzei separate conțin sau ar putea conține în viitor informații și probe care ar trebui protejate în interesul justiţiei. Totodată, instanţa de fond a acceptat audierea a paisprezece martori ai apărării dintr-o listă de treizeci sugerată de reclamant. Întrucât unii dintre acești martori nu s-au prezentat, instanța le-a expediat citații în repetate rânduri. Ulterior, instanța a respins demersul reclamantului de a-i aduce forțat. Până la urmă, doar șapte martori ai apărării s-au prezentat în fața primei instanțe și a instanței de apel. De cealaltă parte, au fost audiați douăzeci și opt de martori ai acuzării”, se arată în decizia CtEDO, potrivit Juriștilor pentru Drepturile Omului.

Decizia definitivă a Curții Supreme de Justiție din 22 februarie 2017 în cazul Filat a avut la baza condamnării declarațiile lui Ilan Șor, care declarase că l-a mituit pe reclamant, pe declarațiile altor apropiați ai lui Șor și pe probe scrise.

Amintim că Vlad Filat a fost prim-ministrul R. Moldova între 2009 și 2013, iar din 2014 a exercitat un mandat de deputat. La 15 octombrie 2015, Parlamentul i-a ridicat imunitatea parlamentară pentru suspiciunea de luare de mită și trafic de influență. În aceeași zi, liderul de atunci al Partidului Liberal Democrat din Moldova a fost arestat.

Declarațiile lui Vlad Filat din 15 octombrie 2015, făcute de la tribuna Parlamentului înainte de a fi reținut:

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte