15:34:23 03.06.2023
Stiri

DECIS // Operatori de sateliți, ca Starlink sau OneWeb, vor putea furniza servicii de conectare la internet pe tot teritoriul R. Moldova

Actualitate 15.06.2022 16:42 Vizualizări3486 Autor: Ziarul National
DECIS // Operatori de sateliți, ca Starlink sau OneWeb, vor putea furniza servicii de conectare la internet pe tot teritoriul R. Moldova


Autoritățile de la Chișinău au creat un cadru normativ național ce vizează Serviciul fix prin satelit în benzile de frecvență 10,7-12,75 GHz și 14,0-14,5 GHz, care va reglementa activitatea furnizorilor de servicii de comunicații fixe/mobile prin satelit geostaționare (GSO) și non-geostaționare (NGSO) în aceste benzi pe teritoriul Republicii Moldova.

„Mai pe înțelesul tuturor, operatorii de sateliți, spre exemplu Starlink sau OneWeb, vor putea furniza servicii de conectare la internet pe tot teritoriul republicii noastre”, a explicat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, după ce Guvernul a modificat astăzi Hotărârea cu privire la aprobarea Programului de management al spectrului de frecvențe radio pentru anii 2021-2025 și a valorilor minime de expunere a blocurilor generice de frecvență pentru alocare prin procedura de selectare competitivă.

Prin modificările operate, Guvernul a prelungit cu doi ani termenul de pregătire a concursului pentru valorificarea frecvențelor necesare implementării rețelelor de comunicații mobile de generația a 5-a (5G) .

De asemenea, Guvernul a aprobat modificări la Hotărârea privind implementarea unor acțiuni pentru finalizarea procesului de tranziție la televiziunea digitală terestră.

Prin noile prevederi, sunt eliminate impedimentele existente în procesul de valorificare a resurselor de spectru pentru crearea multiplexurilor de TV digitală terestră. Astfel, furnizorii de rețele de comunicații electronice interesați, inclusiv cei care difuzau servicii de programe proprii TV în format analog la nivel regional și local, au posibilitatea să creeze multiplexuri cu acoperire regională sau națională.

În același timp, este asigurată posibilitatea continuării afacerii pentru posturile TV regionale care activau în format analogic, după sistarea televiziunii analogice din data de 1 mai 2022.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2023 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Resetarea Europei, l...

31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md