21:40:45 22.03.2023
Stiri

De ce se dau prosoape la înmormântare. Explicația care te va uimi

Actualitate 31.01.2023 07:40 Vizualizări4976 Autor: Ziarul National
De ce se dau prosoape la înmormântare. Explicația care te va uimi


Organizarea unei înmormântări nu este ușoară, mai ales în zonele rurale, unde locuitorii obișnuiesc să respecte o multitudine de tradiții și de obiceiuri.

Iată de ce se dau prosoape la înmormântări și care este semnificația acestui obicei.

În general, la înmormântări se oferă prosoape celor care participă la ceremonia religioasă, dar și protului sau dascălilor care oficiază funeraliile. Motivul pentru care se oferă proasoape, conform tradiției populare: dascălii, preoții și cei care le primesc își vor aminti mereu de persoana decedată.

Nu există un nume standard de prosoape care se oferă la înmormântare, iar persoanele apropiate decedatului decid câte vor dărui. În principiu, ele se oferă persoanelor dragi și care au avut o legătură puternică cu cel care a trecut în neființă.

Atât prosoapele albe, cât și batistele albe care se dau la înmormântare sunt un simbol al luminii care călăuzește sufletul celui adormit pe calea spre veșnicie, risipind întunericul morții și apropiindu-se de Hristos, „Lumina vieții”.

Pe lângă proasoape, cei care participă la funeralii primesc, adesea, și batiste. Ele semnifică lacrimile și tristețea și au rolul simbolic de a aduce alinare și consolare celor care sosesc la înmormântare.

Ce se face cu batista de la înmormântare? După înmormântare, batista poatefi păstrată sau donată, în funcție de preferințe. Nu există o regulă creștină privind batista de la înmormântare. Însă, spre exemplu la ruși, există obiceiul de a arunca batista primită la înmormântare pentru a nu avea parte de lacrimi în casă și de ghinion.

Pentru înmormântare familia decedatului pregătește, de cele mai multe ori: 0,7 litri de vin, 1 litru de ulei, cărbune, tămâie, un borcan cu arpacaș pentru colivă, dar și 40 de lumânări.

De altfel, familia care pregătește înmormântarea trebuie să aranjeze pachete care se vor oferi mai apoi drept pomană. În pachete trebuie să existe o lumânare, un colac și alimente de post, dacă înmormântarea va avea loc într-o perioadă în care creștinii respectă postul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Să fim serioși ! 31.01.2023 09:31

Mai urâte tradiții deât la înmormântări, care sunt iventate de popi, nu am mai văzut. N.B. Ar fi bine doar să petrecem persoana în ultimul drum, să-l avem noi în memorie, dar nu să punem la cheltuială nebună familia răposaților și așa traumatizată.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md