14:00:46 29.11.2022
Stiri

De ce își majorează Ministerul de Externe numărul de angajați: Explicația vicepremierului Popescu pentru instituirea a 19 posturi diplomatice noi

Actualitate 15.09.2022 11:04 Vizualizări875 Autor: Ziarul National
De ce își majorează Ministerul de Externe numărul de angajați: Explicația vicepremierului Popescu pentru instituirea a 19 posturi diplomatice noi


Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) va avea 167 de angajați, față de 148 până acum. Decizia de a crea 19 posturi diplomatice noi la MAEIE a fost aprobată miercuri de către Guvern și presupune cheltuieli suplimentare de peste 3,525 de milioane de lei anual de la bugetul de stat.

Conducerea ministerului susține că majorarea numărului de angajați este necesară pentru consolidarea capacităților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și executarea la nivel corespunzător a sarcinilor ce derivă din statutul de țară-candidată pentru aderare la UE acordată la Summitul UE din 23 iunie 2022.

„Statutul de candidat la aderare la UE trebuie să însemne și o transformare calitativă a relației noastre cu Uniunea Europeană, necesitând rezultate și eficiență maximă în cooperare cu partenerii noștri europeni. Astăzi, atât Ministerul de Externe, cât și toate agențiile și practic toate ministerele sunt implicate în procesul de pregătire a Republicii Moldova pentru aderare la UE, toți lucrăm la capacități maxime, dar avem nevoie de capacități mai mari”, explică vicepremierul Nicu Popescu, șeful diplomației de la Chișinău.

Aceeași sursă precizează că una dintre condițiile principale înaintate de către Comisia Europeană pentru ca R. Moldova să accelereze aderarea la UE ține și de fortificarea capacităților administrative de a pregăti republica pentru aderare la UE.„Sunt în proces de creare 35 de grupuri de lucru sectoriale în conformitate cu capitolele negocierilor pentru aderare la UE. Facilitarea instituirii și funcționării grupurilor necesită un efort sporit din partea MAEIE în calitate de autoritate-coordonator al procesului de integrare europeană. În scopul realizării acestor obiective, proiectul de astăzi prevede suplinirea numărului de angajați la Ministerului de Externe cu 19 persoane, majoritatea posturilor completând Direcția integrare europeană, care la momentul actual este compusă din doar 15 funcționari.

De asemenea, vom fortifica echipa noastră din Direcția cooperare bilaterală, având în vedere intensificarea interacțiunii în special cu statele membre ale UE, Direcția drept internațional pentru a dispune de o expertiză juridică potrivită și să avansăm cu pași sporiți pentru ajustarea legislației noastre în vederea aderării la UE și ne dorim să asigurăm o transparență maximă pentru acest proces. Aceasta decizie este o investiție în viitorul nostru, astfel încât să puteam avea o administrație robustă, europeană, care poate ține pasul cu dorința societății noastre de a duce țara în UE, explică Nicu Popescu.

Vicepremierul a anunțat în ședința de Guvern că ministerul pe care-l conduce va organiza, în timpul apropiat, un concurs public, la care sunt invitați să participe toți cei care vor „să ajute republica să adere la UE”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

25.11.2022 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia teroristă și a...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Dacă telefonul meu ar putea vorbi, ce ar spune?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md