De ce au rămas atâtea lebede să ierneze în R. Moldova: Autoritățile iau măsuri sporite împotriva GRIPEI aviare


Cârduri întregi de lebe au rămas să ierneze în această iarnă în R. Moldova, fapt care a surprins autoritățile. Cetățenii au sărit în ajutor și le duc cu regularitate mâncare pe râurile și lacurile unde s-au aciuat acestea, iar unii chiar au luat acasă lebede rănite pentru a le trata.
Responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) nu au o explicație tranșantă în privința acestui fenomen.
„Nimeni nu poate să explice - nici cei de la Ministerul Ecologiei, nici noi care a fost pricina că lebedele au rămas în R. Moldova. Mulți spun că fenomenul are legătură cu războiaele care au loc în țările în care urmau să plece acestea, alții vorbesc despre schimbările climaterice - sunt țări în care nu a nins 50 de ani și acum au ninsoare”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, vicedirectorul ANSA, Vsevolod Stamati.
Potrivit oficialului de la ANSA, au existat mai multe cazuri de deces al lebedelor în R. Moldova, au fost preluate probe și analizele de laborator au arătat că acestea nu erau bolnave de gripă aviară.
Totuși, autoritățile avertizează că gripa aviară face ravagii în 21 de țări din întreaga lume, fiind vorba de un virus împotriva căruia nu este un vaccin, iar importul de carne de pasăre în R. Moldova din Ucraina, Rusia, Polonia, Germania și România a fost sistat pentru a preveni apariția acestei boli pe teritoriul țării noastre.
Vsevolod Stamati a declarat că R. Moldova importă 50 la sută din carnea de pasăre anume din aceste țări, iar cel mai mult din Ucraina.
În R. Moldova există peste 45 de milioane de păsări, conform datelor ANSA, peste 18 milioane dintre care în cele 33 de ferme de creștere a păsărilor. Autoritățile au elaborat pliante informative și un program de biosecuritate obligatoriu pe teritoriul R. Moldova care se află în zona de risc privind răspândirea gripei aviare. În fermele de păsări, de exemplu, este obligatorie împrejmuirea acestora pentru a evita contactul cu păsările sălbatice, amenajarea unei singure intrări și ieșiri, sistem de verificare pus la punct etc.
La toate punctele de frontieră este efectuat controlul fizic al transportului și bagajelor călătorilor, iar dacă este depistată carne de pasăre sau produse din carne de pasăre provenite din cele cinci țări, acestea sunt confiscate și nimicite.
Totuși, autoritățile afirmă că se apropie perioada când păsările călătoare vor reveni în R. Moldova, iar acest lucru sporește riscul de apariție a bolii în R. Moldova. Virusul gripei aviare nu afectează sănătatea omului.









































































