18:18:59 04.12.2022
Stiri

CURIOS // Cât cântărește Pământul? Sistemul Internațional de Unități a fost modificat

Actualitate 24.11.2022 07:28 Vizualizări738 Autor: Ziarul National
CURIOS // Cât cântărește Pământul? Sistemul Internațional de Unități a fost modificat Profimedia


Experții au votat pentru o expansiune a Universului – sau, cel puțin pentru terminologia oficială, conținând patru prefixe, prin care putem descrie ceea ce este extrem de mic și absurd de mare.

Sistemul Internațional de Unități (SI) a adoptat recent, în cadrul unui vot la Conferința generală privind greutățile și măsurile de la Versailles, patru noi prefixe cu aplicabilitate imediată, marcând astfel primele modificări de acest fel în mai bine de 30 de ani.

La capătul superior al scalei se află noile prefixe ronna, care înseamnă un miliard de miliarde de miliarde, și quetta, care este de o mie de ori mai mare. La capătul de jos se află ronto, care înseamnă o miliardime de miliardime de miliardime, și quecto, care este de o mie de ori mai mic decât cel din urmă, conform The Guardian.

Cât cântărește Pământul conform noilor prefixe?

Sosirea noilor prefixe înseamnă că acum se poate spune că Pământul cântărește șase ronnagrame, iar Jupiter aproximativ două quettagrame. Un electron cântărește aproximativ un rontogram, iar un singur bit de date stocate pe un telefon mobil adaugă aproximativ zece quectograme la masa sa.

În urma votului unanim, ronna, quetta, ronto și quecto au triumfat în fața unor propuneri mai puțin științifice, printre care bronto și hella, care câștigau teren, chiar dacă numai în rândul informaticienilor.

O comunicare exactă prin prefixe specifice

„Principalul motiv pentru această decizie a fost faptul că știința datelor necesită descrierea acestor cantități foarte mari de date. Acest lucru ar trebui să ne asigure viitorul pentru următorii 25 de ani”, a declarat dr. Richard Brown, șeful departamentului de metrologie de la National Physical Laboratory din Teddington, Londra.

Prefixele alese au câștigat votul în parte pentru că încep cu singurele două litere rămase în alfabet care nu sunt deja folosite în măsurători. B de la „bronto” este deja folosit pentru biți, iar h de la „hella” este folosit pentru hecto, prefixul pentru 100.

„Scopul existenței acestor prefixe și unități este de a asigura o comunicare clară între discipline. Aveți nevoie de o nomenclatură oficială și agreată de toată lumea”, a declarat Brown, citat de Descoperă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 521 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 521 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md