10:56:48 20.04.2024
Stiri

CURIOS // Care este diferența dintre mandarine și clementine?

Actualitate 04.01.2023 16:57 Vizualizări3357 Autor: Ziarul National
CURIOS // Care este diferența dintre mandarine și clementine? Unspash


Clementinele și mandarinele sunt cele mai populare citrice, de obicei confundate între ele. De ce? Deoarece sunt foarte asemănătoare ca aspect, iar uneori pot avea și gusturi similare. Dar care este diferența dintre mandarine și clementine?

Clementinele sunt un tip de mandarine. Acestea sunt o încrucișare dintre portocalele mandarine și portocalele dulci.

Diferența dintre mandarine și clementine constă, în principal, în faptul că clementinele sunt cel mai mic soi de mandarine. În comparație cu mandarinele, clementinele au coaja moale, ceea ce le face ușor de decojit. Acestea sunt extrem de dulci, nu au semințe și au coaja netedă și strălucitoare, de culoare roșu-portocalie.

Datorită conținutului lor ridicat de flavonoide, citricele par să reducă semnificativ riscul de boli cardiovasculare precum infarctul miocardic, dislipidemia și patologia arterelor coronare. Mecanismul potențial de acțiune ar putea fi legat de căile intracelulare implicate în efectele cardiovasculare și cardiometabolice directe mediate de naringenină, hesperetin și eriodictiol sau de derivații lor glicozilați. Un studiu indică faptul că carotenii din citrice, cum ar fi criptoxantina, pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, potrivit Food Struct.

Cercetările sugerează că, ca orice citrice, mandarina și clementina pot avea un rol în prevenirea anumitor tipuri de cancer. Aceste citrice conțin caroteni colorați și incolori, cum ar fi fitoena și fitofluenul, și diferite grupe de xantofilă, cum ar fi monohidroxi carotenoizi. Un studiu arată că carotenoizii din citrice au fost legați de un risc mai mic de cancer, în special în tractul digestiv și respirator superior.

Chiar dacă mandarinele au un indice glicemic moderat, au și proprietăți antidiabetice.

În studiile pe animale, s-a demonstrat că flavonoidele citrice îmbunătățesc toleranța la glucoză, cresc secreția și sensibilitatea la insulină și scad rezistența la insulină. Aceste flavonoide pot, de asemenea, să scadă producția hepatică de glucoză și absorbția intestinală a glucozei, să mărească absorbția periferică a glucozei, să reducă inflamația și să moduleze activitatea enzimelor și a transportatorilor implicați în metabolismul glucozei și lipidelor.

Atât mandarinele, cât și clementinele pot provoca o reacție alergică․

Simptomele sunt frecvent localizate, ceea ce înseamnă că le simți exact acolo unde fructele crude îți ating pielea. Furnicăturile intense și mâncărimea buzelor, a limbii și a gâtului se numără printre simptome.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md