16:41:01 28.04.2024
Stiri

Cum să foloseşti ULEIUL de cocos în bucătărie şi cosmetică

Știri 03.10.2015 13:48 Vizualizări4048 Autor: Ziarul National
Cum să foloseşti ULEIUL de cocos în bucătărie şi cosmetică sursa: eva.ro


Este superalimentul sec. XXI şi nimeni nu îi poate nega beneficiile. Descoperă-i toate întrebuinţările!

Este un aliment şi un ingredient deosebit de nutritiv, nelipsit în dieta vegetariană şi raw-vegană. Fiind un ulei nealergenic, poate fi consumat şi de copii, chiar de la o vârstă fragedă. Mai mult, are utilizări multiple la bază şi în cosmetică, în reţetele preparate acasă ori în laboratoare. Iar studiile recente care acoperă subiecte de la scăderea în greutate, la prevenţia cancerului şi până la sănătatea inimii nu sunt nici ele de neglijat.

Ca şi alte uleiuri, uleiul de cocos este şi el de mai multe feluri: extravirgin, presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic. Cum îl alegem pe cel mai sănătos?

„Uleiul de cocos rafinat chimic este obţinut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substanţe chimice potenţial nocive, la temperaturi ridicate. Sau, ca produs secundar din uleiurile rămase din procesul de obţinere a fulgilor de cocos şi în care se regăsesc adesea grăsimi hidrogenate, periculoase pentru sănătate. Uleiul extras sau presat la rece, numit şi virgin sau extravirgin, e obţinut doar printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate şi este, prin urmare, cel mai sănătos. Uleiul de cocos nerafinat, extras la rece, organic este cel mai benefic dintre toate, deoarece toate proprietăţile sale extraordinare se păstrează nemodificate”, a explicat Ciprian Stancu, fondator Republica Bio, singurul magazin ce comercializează în exclusivitate doar produse bio.

Uleiul de cocos se poate folosi cu succes în bucătărie, dar şi în cosmetică.

Poate fi mâncat, gătit, pus în salate, în prăjituri, este un superaliment bun de întins pe pâine.

Întrebuinţări în bucătărie:

1. Uleiul de cocos este rezistent la temperaturi ridicate şi nu se oxidează uşor. Punctul de ardere este la 180 grade Celsius. Prin urmare, el poate substitui cu succes la gătit şi la prăjit untul, margarina şi alte uleiuri sau grăsimi. Se poate adăuga în prăjituri, în salate, chiar şi în ceai sau lapte, deoarece creşte absorbţia fitonutrienţilor şi antioxidanţilor.
2. Se poate consuma simplu, tartinat pe o felie de pâine sau ca şi superaliment (1-2 linguriţe pe zi). Înlocuieşte cu succes energizantele sintetice pentru sportivi.
3. Adăugat în shake-urile proteice sau în smoothies, creşte absorbţia proteinelor, vitaminelor şi nutrienţilor. Şi le completează cu ale lui.
4. Potrivit pentru prepararea batoanelor nutritive, proteice şi energizante sau a gustărilor sănătoase dintre mese.
5. O băutură nutritivă pe bază de ulei de nucă de cocos poate fi şi un bun sirop de tuse, expectorant, sau contra durerilor de gât.

Întrebuinţări în cosmetică:

1. Spală faţa mai bine decât un săpun, mulţumită capacităţilor antimicrobiene ale acidului lauric. Îl puteţi încorpora într-o reţetă de săpun făcut în casă.
2. Curăţă foarte bine dinţii, dacă este adăugat într-o reţetă de pastă de dinţi preparată în casă, cu ulei vegetal de mentă şi praf de copt.
3. Bun pentru un masaj care catifelează pielea, nu doar a bebeluşilor.
4. Tratează vergeturile rămase după sarcină şi lăuzie sau după pierderea în greutate, dacă este aplicat local, cu masaj pe zonele afectate.
5. Este un bun hidratant şi calmant pentru pielea arsă de soare.
6. Bun balsam pentru păr, dacă după baie se masează cu el părul şi apoi se clăteşte. Funcţionează chiar şi împotriva mătreţii sau, mai rău, a gumei de mestecat lipită de firele de păr!
7. Împotriva călcâielor crăpate sau cicatricilor lăsate de rănile superficiale, în locul cremelor reparatoare din farmacii.
8. Tratează infecţiile cu ciuperci, chiar şi candida, folosit ca unguent local.
9. Funcţionează ca tratament împotriva păduchilor.
10. Calmează mâncărimea cauzată de muşcăturile insectelor, dacă este aplicat în locul cremelor pline de chimicale şi cortizon.
11. Întins pe buze, înlocuieşte balsamul din farmacii.
12. Merge chiar şi într-o reţetă pentru un detergent de rufe preparat în casă.
13. Poate fi un bun emolient şi calmant pentru piele, înainte şi după bărbierit.
14. Amestecat cu puţin zaţ de cafea şi un praf de scorţişoară, se transformă într-un foarte bun exfoliant.
15. Masat bine până este absorbit de pielea afectată de celulită, pentru un efect anticelulitic mult mai sănătos decât alte creme.
16. Amestecat cu câteva ingrediente simple, poate fi un deodorant natural, discret şi eficient.
17. Îmblânzeşte urmele lăsate de oboseală în jurul ochilor, aplicat ca o mască pentru conturul ochilor. Ba mai mult, poate fi şi un bun demachiant.

Sursa: eva.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md