01:32:09 08.12.2023
Stiri

Cum s-au certat Ivan Gheorghevici cu Dmitri Gheorghevici

Actualitate 27.08.2023 15:05 Vizualizări2008 Autor: Ziarul National
Cum s-au certat Ivan Gheorghevici cu Dmitri Gheorghevici


Trustia, elegii politikoase

Dmitri Constantinov, Halk Toplușu bașkani, s-a răzgândit: nu mai crede că găgăuzii își doresc repetarea anului 1990 cu proclamarea retorică a unei republici găgăuze independente în componența URSS.

Cu o săptămână și ceva în urmă, el le declarase jurnaliștilor că chestiunea unei retro-republici găgăuze independente de Republica Moldova va fi abordată la întâlnirea din 9 septembrie a deputaților găgăuzi de toate calibrele, fiindcă „o cere poporul”. Acum, Dmitri Constantinov schimbă macazul. De ce?

Perspicace și penetrantă, reportera noastră Frosi Buraga (care nu e rudă cu Ion Buraga - n. red.) a aflat din surse demne de încredere, dar care au dorit, din motive lesne de înțeles, să-și păstreze anonimatul, că, înainte de a se răzgândi, Constantinov a avut o polemică aprigă cu fostul său consilier Ivan Burgudji, activist găgăuz peren, multifuncțional, ale cărui obiective s-au modificat pe parcursul anilor zbuciumați, însă rostul acestora nu a suferit schimbări esențiale.

Înregistrarea discuției care ne-a parvenit discret, prin intermediul sursei sus-menționate, o punem la dispoziția cititorilor, cu redactările de rigoare, constând preponderent în eliminarea obligatorie a tuturor cuvintelor licențioase de expresie rusească, ceea ce, trebuie să recunoaștem, a diminuat mult din farmecul, pitorescul, colocvialitatea și autenticitatea dialogului.

Vocea asemănătoare cu a lui Ivan Burgudji: Dmitri Gheorghevici, de unde ai luat că găgăuzii își doresc respublică? Eu, de exemplu, nu îmi doresc, îi o idee cam nebună. Vrei să le faci un cadou românilor de Ziua Independenții lor?

Vocea asemănătoare cu a lui Dmitri Constantinov: Mata, Ivan Gheorghevici, ai fost primul, în 1990, care ai umblat cu ideea aceasta în proțap, ne-ai tulburat la cap, iar acum spui că nu-i bună? Eu sunt discipolul matale!

IB: Eu nu spun că nu-i bună, eu spun că-i nebună, irațională, neviabilă. În 1990 mai exista Uniunea Sovietică, acum – ioc, a dat ortul popii, pe unde ieșim noi să mergem în Rusia, dacă proclamăm respublica, iar Chișinăul nu ne lasă să trecem pe teritoriul lor. Ne băgăm de bună voie într-un țarc. Crezi că ucrainenii ne vor lăsa să trecem pe la dânșii?

DC: Nu, în banderoviști nu am nădejde, iar spețoperația lui Putin s-a cam împotmolit... Eu m-am bazat pe cuvintele lui Șor, el mi-a promis aeroport când l-am vizitat în Israel.

IB: Și crezi tu că toți găgăuzii vor încăpea în avionul lui Șor? Și-apoi avionul va trebui să zboare prin spațiul Republicii Moldova. Crezi că Maia Sandu îi va permite criminalului Șor să construiască aeroport? Dar cum vor nimeri oierii, țăranii noștri la piața din Chișinău sau la oricare altă piață unde își vând brânza și alte produse, dacă ne blocăm noi înșine? Tot cu avionul lui Șor? Noi am ridicat scandal pentru că nu le putem întoarce oamenilor de afaceri TVA, nu avem bani în buget, iar acum pretindem să ne izolăm de Chișinău, să ne băgăm singuri în țarc. Și dacă Maia Sandu spune: fiți sănătoși, aveți flag, defilați și descurcați-vă singuri în țarcul vostru, ce facem? Ne va întreține Șor? Cât timp?

DC: Las-o mai moale, Ivan Gheorghevici, nu uita cine-s eu. Am fost, kak nikak (la urma urmelor– rusizm, n.red), șeful tău. Eu fac geopolitică, m-am consultat cu cine trebuie și cu cei de la ambasadă, acolo, practic, îi doliu... Trebuie de făcut ceva, Maia Sandu a sărit peste cal, e imposibil de suportat.

IB: Putin lasă să se descurce și fără noi, Dmitri Gheorghevici. La urma urmei, nu ne-a cerut sfatul când a început spețoperația...

DC: Îmbătrânești, Ivan Gheorghevici, credeam că o să te bucuri, o să-ți amintești de tinerețe...

IB: Ciobanii noștri spun, Dmitri Gheorgevici, că nu scalzi oile de două ori în apa aceluiași râu... Așa că mai gândește-te când vorbești. Cu capul tău gândește, nu cu al lui Șor. Să nu ajungi să te rogi: dă, Doamne, mintea găgăuzului cea de pe urmă.

Pentru conformitate: Frosi Buraga.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md