UTIL // Cum îți dai seama dacă o aluniță devine PERICULOASĂ?


Diferența dintre leziuni cu risc de cancer și cele inofensive este de multe ori foarte fină. Numai dermatologul poate stabili diagnosticul, scrie romaniatv.net.
Cele mai periculoase alunițe apar la vârsta adultă, iar persoanele care se confruntă cu adevărate explozii de pete cafenii, după expunerea la soare, de exemplu, ar trebui să știe că există semne clare care trebuie să le trimită la dermatolog.
„Alunițele denumite medical NEVI sunt considerate periculoase, cu potențial de transformare într-un melanom, dacă au dimensiuni de peste șase milimetri, cresc rapid, își schimbă culoarea sau conturul și au un aspect particular, de multe ori diferit de celelalte alunițe de pe tegumentul aceleiași persoane. Deoarece semnele de alarmă sunt de cele mai multe ori discrete și greu de interpretat de către un neavizat, cel mai bine este ca periodic fiecare persoană să-și controleze pielea la specialistul dermatolog”, explică medicul dermatolog, Mihaela Leventer.
În funcție de aspectul lor, alunițele ar trebui monitorizate la 3-6 luni sau o dată pe an. Vizitele periodice la medic cresc șansele de depistare precoce a unei afecțiuni maligne și de tratare cu șanse mari de vindecare.
E bine de știut că intervențiile chirurgicale nu agravează situația, în ciuda mitului că „nu trebuie să umblăm la alunițe”.









































































