16:18:08 07.07.2022
Stiri

FOTO // Cum au schimbat romii din Mingir atitudinea localnicilor majoritari față de ei: „Deja se asociază cu ceva plăcut”

Social 27.10.2017 12:00 Vizualizări6174 Autor: Ziarul National
FOTO // Cum au schimbat romii din Mingir atitudinea localnicilor majoritari față de ei: „Deja se asociază cu ceva plăcut”


Romii din satul Mingir, raionul Hâncești, au reușit să rezolve în ultimii ani câteva probleme importante ale comunității.

„Îmi pasă! La noi în sat exista o lipsă a coeziunii între romi și ceilalți locuitori. A fost și o ambiție de a demonstra că romii pot schimba ceva”, își motivează implicarea în schimbarea lucrurilor Valeriu Căldăraru din Mingir, care este și mediator comunitar în localitate.

Problemele din chestionare

Tânărul a creat acum câțiva ani un grup de inițiativă format din 12 persoane pe care l-a numit „Sfat” și s-au apucat de lucru. Mai întâi, tinerii au distribuit 600 de chestionare mingirenilor și i-au rugat să spună ce ar dori ei să schimbe în sat. Cea mai invocată problemă de către locuitorii din Mingir a fost starea drumurilor, dar reparația acestora necesită surse financiare importante pe care tinerii erau conștienți că nu le vor putea obține.

Așa au ales să se implice la reparația gardului de la cimitirul din localitate.

„Cimitirul se află chiar în centrul satului și era foarte urât”, ne-a spus Valeriu.

Grupul de inițiativă al romilor a depus un proiect la Institutul pentru Inițiative Rurale și a obținut 21 de mii de lei pentru reparația gardului și a bordurilor de la cimitir. Tinerii au reușit să mobilizeze umeroși localnici care au muncit voluntar la lucrări.Când a văzut o asemenea mobilizare, un agent economic care deține o brutărie în sat a adus plăcinte calde pentru a-i servi pe muncitori, iar alții au contribuit și ei cu ce au crezut de cuviință.

Primăria a alocat 150 de mii de lei pentru drum

În acest proces a fost atrasa și primăria locală. „Când a văzut că se face bordura și gardul, autoritățile locale au contribuit cu 150 de mii de lei pentru a repara și drumul din jurul cimitirului”, susține Valeriu Căldăraru.

Pentru că lista problemelor indicate în chestionare de către mingireni este lungă, romii au ales să mai rezolve una pe potriva puterilor lor – instalarea lăzilor pentru gunoi pe strada principală a satului.

„Am obținut de la IRI 16 mii de lei pentru acest proiect, primăria a mai alocat 15 mii de lei și localnicii au acceptat să facă muncă de voluntariat. Acum suntem pe ultima sută de metri cu confecționarea și în zilele viitoare vom instala 30 de urne pe drumul central și pe cel care duce spre școala din sat”, susține tânărul.Scaune pentru „Telematinal”

În cadrul aceluiași proiect, tinerii își propun să instaleze trei scaune în locul în care mingirenii se adună dimineața pentru a pune lumea la cale.

„Noi îi spunem acelui loc „Telematinal”. Acolo se adună și astăzi oamenii, în special dimineață, să discute. Este un obicei de mai demult, fiindcă acolo se strângeau oamenii pe timpul colhozului și primeau ordinele de la superiori”, ne explică Valeriu.

Menționăm că Mingirul are astăzi 5 600 de locuitori, 149 dintre care sunt de etnie romă.

„Acum, într-adevăr, simțim cum s-a schimbat atitudinea localnicilor față de noi. Deja ne asociază cu ceva plăcut – a, cei care au făcut gardul la cimitir, care au realizat aia sau cealaltă…”, ne-a spus liderului grupului de inițiativă din Mingir, Valeriu Căldăraru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.07.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Platforma 2, CUB

01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md