14:48:53 06.02.2023
Stiri

Cum arată viitorul POLITIC al R. Moldova? „Maia Sandu nu poate să țină precum Hercule toată greutatea politică și geopolitică a R. Moldova. Trebuie ÎNTĂRIT eșichierul proeuropean, care în acest moment se bazează EXCLUSIV pe personalitatea dânsei”

Actualitate 13.10.2022 19:14 Vizualizări2615 Autor: Ziarul National
Cum arată viitorul POLITIC al R. Moldova? „Maia Sandu nu poate să țină precum Hercule toată greutatea politică și geopolitică a R. Moldova. Trebuie ÎNTĂRIT eșichierul proeuropean, care în acest moment se bazează EXCLUSIV pe personalitatea dânsei”


Eșichierul proeuropean al R. Moldova trebuie întărit cu mai multe personalități și formațiuni politice, astfel ca procesul de integrare în Uniunea Europeană să devină ireversibil, consideră directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu.

Sociologul din România susține că Maia Sandu nu trebui lăsată singură în aceste momente complicate, deoarece ne-am putea pomeni că blocul pro-Est să preia inițiativa, în pofida faptului că majoritatea populației R. Moldova optează pentru integrarea în UE.

„Cum arată viitorul politic în R. Moldova? Maia Sandu crește, partidul domniei sale crește (Partidul Acțiune și Solidaritate n.r.). La nivel de blocuri politice pro-Vest și pro-Est lucrurile nu sunt încă tranșate. Pro-Estul la nivel de partide politice depășește, deocamdată, blocul pro-Vest, ceea ce ne indică faptul că e nevoie, nu vreau să vorbesc de stânga sau dreapta, e nevoie și de alte partide și figuri politice. Dacă ne uităm la personalitățile în care lumea are încredere, doamna Maia Sandu ocupă locul întâi în continuare… Toate personalitățile care sunt în spatele Maiei Sandu sunt mai degrabă asociate direct sau indirect cu blocul proestic”, a avertizat astăzi Dungaciu, cu referire la rezultatele unui sondaj de opinie realizat de CBS Research, la comanda IDIS Viitorul și ISPRI „I. C. Brătianu”.


Sursa citată nu exclude că imaginea Maiei Sandu s-ar putea eroda mai devreme sau mai târziu, iar partida pro-Est va prelua puterea în R. Moldova.

„Doamna Maia Sandu nu poate să țină precum Hercule toată greutatea politică și geopolitică a R. Moldova în aceste vremuri destul de complicate. Trebuie să ne așteptăm, chiar dacă nu ne vine acum să credem, că s-ar putea, din nefericire, eroda politic. Ce se întâmplă atunci când Maia Sandu se erodează politic? Dacă Maia Sandu se va eroda politic, atunci PAS se va eroda cu o accelerație geometrică. Dacă se întâmplă asta, cred că este nevoie și de alte partide și personalități politice, care să se alăture acestui proiect politic proeuropean al R. Moldova. Acest proiect proeuropean al R. Moldova se bazează aproape exclusiv pe personalitatea doamnei Maia Sandu. Este bine acest lucru, dar nu tocmai sănătos pe termen mediu și lung, mai ales dacă ținem seama de dificultățile economice care bat la ușa R. Moldova. Chiar dacă Maia Sandu domină, trebuie de întărit eșichierul proeuropean al R. Moldova”, a punctat Dungaciu.


În același context, sociologul apreciază faptul că opțiunea proeuropeană în rândul populației R. Moldova este în creștere, dar e o problemă când acest electorat nu are și alte alternative decât PAS.

Citește și: SONDAJ // România ne AJUTĂ cel mai mult, iar Rusia s-a PRĂBUȘIT în preferințele cetățenilor R. Moldova: „Faptul că România, în mai puțin de 24 de ore, a decis să livreze curent la preț PREFERENȚIAL, va provoca o CREȘTERE a numărului UNIONIȘTILOR”

„Această opțiune proeuropeană trebuie să fie dublată și de un meniu politic adecvat. Degeaba ai populația proeuropeană, dacă nu are pe cine să voteze. Nu ar fi rău ca această opțiune proeuropeană să fie întărită și de o opțiune proromânească mai apăsată. Dacă 40% din populație declară că dorește Unirea cu România, atunci acel electorat nu are lideri, nu are un steag. Acest electorat încă nu-și găsește liderul, așa cum nu l-a găsit nici la ultimele alegeri parlamentare. Opțiunea proeuropeană, opțiunea proromânească trebuie să se îngemăneze într-un fel mai coerent, în așa fel blocul provestic, care înseamnă și pro-Europa, și pro-România, să devină mai consistent. Asta ne sugerează sondajul de astăzi, acesta e orizontul de așteptare al populației R. Moldova în perspectiva unei erodări plauzibile a liderilor de astăzi”, a conchis profesorul Dan Dungaciu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

BUREBISTA 13.12.2022 20:05

„Cum arată viitorul POLITIC al R. Moldova?” Răspunsul la această întrebare se găsește în răspunsul pe care un scriitor celebru din România l-a dat cu privire la cu totul și cu totul altă întrebare: scurt și plin de kkt

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.02.2023 11:28 Ziarul National Analiză de la București, despre șanse...

06.02.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce-i de făcut?

03.02.2023 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fiindcă Putin se tem...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md