00:51:21 23.05.2024
Stiri

SONDAJ // România ne AJUTĂ cel mai mult, iar Rusia s-a PRĂBUȘIT în preferințele cetățenilor R. Moldova: „Faptul că România, în mai puțin de 24 de ore, a decis să livreze curent la preț PREFERENȚIAL, va provoca o CREȘTERE a numărului UNIONIȘTILOR”

Actualitate 13.10.2022 14:14 Vizualizări2809 Autor: Ziarul National
SONDAJ // România ne AJUTĂ cel mai mult, iar Rusia s-a PRĂBUȘIT în preferințele cetățenilor R. Moldova: „Faptul că România, în mai puțin de 24 de ore, a decis să livreze curent la preț PREFERENȚIAL, va provoca o CREȘTERE a numărului UNIONIȘTILOR”


Numărul cetățenilor R. Moldova care ar vota pentru Unirea cu României se ridică la 40 la sută și ar putea continua să crească, după ce Bucureștiul a decis, în regim de urgență, să livreze R. Moldova, la un preț preferențial, 30% din necesarul energiei electrice.

De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță, care a prezentat astăzi, 13 octombrie, un sondaj de opinie realizat de CBS Research, la comanda IDIS Viitorul, ISPRI „Ion Brătianu” și Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann for Freedom.

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind reUnirea celor două state românești, atunci 39,7 la sută ar vota pentru.

„Decizia României de a oferi R. Moldova energie electrică, în regim de urgență, la un preț preferențial, cred că va schimba semnificativ această cifră, dacă s-ar face o măsurare peste două luni”, a precizat Ioniță.


Același sondaj arată că cetățenii R. Moldova sunt conștienți că România ne ajută cel mai mult și necondiționat.

„De ce este foarte interesantă această întrebare, dar mai ales răspunsurile? Tot timpul în fruntea clasamentului au figurat România și Rusia. Cele două țări erau despărțite de un procent sau două. Practic, părerile cetățenilor R. Moldova erau împărțite. Acum vedem o diferențiere clară: România s-a distanțat categoric în fruntea clasamentului cu aproape 36%, fiind urmată de Uniunea Europeană - 27%. Rusia s-a prăbușit în acest sondaj. S-a dus la aproape 7%. Acum avem o percepție clară în privința celor care ajută cel mai mult R. Moldova”, a precizat Ioniță.

Respondenții au mai fost întrebați cum ar trebui să ne ajute România în depășirea crizei energetice.

„Sondajul a fost făcut înainte ca România să anunțe livrarea de energie electrică. Pe de o parte, Rusia a redus livrările de gaze cu 30 la sută, iar pe de altă parte nu mai putem importa energie electrică din Ucraina. Au fost două lovituri extrem de dure, care ne-au pus într-o situație extrem de dificilă. Guvernul României, în mai puțin de 24 de ore, a decis să modifice legislația, astfel ca să poată livra energie electrică, la preț preferențial, în R. Moldova. Astfel, 27 la sută dintre respondenți au spus că România trebuie să ne ajute, iar 26,9 la sută au optat pentru crearea unui spațiu economic comun cu România. De fapt, este vorba de un fel de Unire. Alți 35% spun că România nu trebuie să ne ajute, pentru că are problemele ei, iar 5% cred că România trebuie să ne ajute condiționat, în condițiile în care până acum am fost ajutați necondiționat”, a explicat Ioniță.

Cetățenii R. Moldova au mai fost întrebați ce ar alege între Uniunea Europeană și Uniunea Economică Euroasiatică.

„Până acum, respondenții erau întrebați de aderarea la UE, pe de o parte, și aderarea la UEE. Răspunsurile erau oarecum împărțite. Ca să evităm această confuzie, respondenții au fost întrebați direct ce ar alege dintre UE și UEE. Astfel, 57,1 optează pentru aderarea la UE, iar 26,4 – pentru UEE. Dacă îi excludem pe cei care nu au o opțiune clară, atunci scorul este de 68% la 32% în favoarea UE”, a adăugat Veaceslav Ioniță, cu referire la sondajul prezentat.

Cercetarea sociologică a fost efectuată pe un eșantion de 1 066 de respondenți, în perioada 29 septembrie – 11 octombrie și are o marjă de eroare de 3%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md