05:25:12 03.05.2024
Stiri

Cu bisturiul printre inimi de copii

Social 22.02.2014 11:05 Vizualizări3830 Autor: Polina Cupcea
Cu bisturiul printre inimi de copii


Salvare // Toți mai mulți copii cu malformații congenitale cardiace au șansa să fie operați în R. Moldova. Părinții acestora pot evita operațiile costisitoare de peste hotare

Abia au văzut lumina zilei, dar sunt deja înscriși la evidență pentru a fi operați la inimă. După ce au atins greutatea de 6 kg, micuții se află sub bisturiul-dirijor al medicilor care timp de câteva ore îndepărtează anomaliile cu care s-au născut. Șansa la o nouă viață este redată nu doar copiilor, dar și părinților care, storși de putere și lacrimi, se bucură că au pentru ce trăi.

Operat doar la 4 luni

În salonul numărul doi al Secției malformaţii cardiace congenitale din incinta Spitalului Clinic Republican, Timur, cu degetele în guriță, se uită liniștit în pod. Pumnul copilului este de dimensiunea unei nuci, la fel ca și inima lui, care a suferit cu două zile în urmă o operație complexă. Deși are doar patru luni, bebelușul a suportat cu succes intervenția chirurgicală.

„La doar 20 de săptămâni de sarcină, medicii au depistat viciu cardiac la unul dintre bebeluși, deoarece am gemeni, și mi s-a explicat că, după ce se vor naște băieții, trebuie să mă înscriu la operație. După două-trei săptămâni de la naștere, am venit aici, dar Timur era prea mic, iar riscurile - prea mari. Așa că am așteptat să creștem și iată-ne că am trecut peste acest moment dificil”, povestește mama copilului, Natalia.

Urmează încă o intervenție chirurgicală

Femeia este înzestrată cu o putere și răbdare de fier, deoarece peste un an Timur va revedea pentru a doua oară sala de operație și iarăși trebuie să facă față emoțiilor insuportabile. „Acum operația a fost la valva pulmonară, deoarece se îngustase, astfel împiedicând sângele să ajungă la toate organele corpului. Datorită acestei intervenții, avem șansa să o facem pe a doua, fiindcă lupta cea mai mare pe care trebuie să o câștigăm este inimioara băiatului. Sincer, am fost pe muchie de cuțit. Dacă îi făceam sau nu operație, riscul era același. Deci, nu am avut prea mult de ales”, mărturisește Natalia, căreia i se perindă și acum momentele de groază trăite în sala de așteptare.

Viciu cardiac rezultat din lipsa mamei

În salonul vecin, Minodora, o fetiță de șapte ani, înconjurată nu doar de mama ei, dar și de câteva tuburi, îngrijește de ursulețul „Mor”. Cu o seringă plină cu apă umezește buzele jucăriei, apoi, pe furiș își toarnă câteva picături de apă în guriță. Privește repede la mama ei, care nu o pierde nicio secundă din ochi, și cu un zâmbet ștrengăresc o asigură că următoarea porție de apă o va lua peste 20 de minute. Cearcănele mari din jurul ochilor femeii se îngustează și schițează un surâs chinuit în colțul buzelor. „Nu i se poate multă apă după operație, dar îi mai trec cu vederea câteva înghițituri. Este prima zi când inima ei pulsează, în sfârșit, sângele circulă normal prin organism. A avut o gaură în inimă”, explică Irina, mama fetiței.

Minodora nu este fiica naturală a Irinei. Cu șapte ani în urmă, femeia a luat-o dintr-un orfelinat. Însă, pentru Irina fetița este la fel ca propriii copii. „Nu fac nicio deosebire dintre dânsa și odraslele mele. Din contra, încerc să-i acord mai multă atenție copilei, deoarece și așa suferă că nu sunt mama ei adevărată și ar fi nedrept să o obijduiesc”, recunoaște Irina.

La orfelinat

Din cauzĂ că Minodora nu a primit îngrijirile necesare când se afla la casa de copii, la acestea adăugându-se și lipsa dragostei mamei, fetița s-a îmbolnăvit grav. „La naștere era sănătoasă. Probabil, a suferit mult când a fost părăsită și inima s-a îmbolnăvit. Așa că am adunat bani pentru cheltuielile aferente, deoarece intervenția a fost gratis, și am venit la Chișinău. E drept că ne-am decis foarte greu, deoarece din martie suntem porniți la spital și am ajuns abia acum. Îmi era așa de frică. Ne temeam că nu va suporta operația. Dumnezeu face minuni”, zice ea, ridicând ochii spre cer.

Minunea dintre Dumnezeu și medic

Însă, minunile nu ar exista fără cei care încărunțesc câte un pic la fiecare intervenție chirurgicală. „Operațiile durează câte șase-opt ore. După care, scurgem hainele de pe noi. Sunt destul de dificile astfel de intervenții și, cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai complicat”, precizează Liviu Maniuc, șeful Secției malformații congenitale cardiace de la Spitalul Clinic Republican.

Dar, cele mai grele pentru medici nu sunt operațiile dificile, ci orele interminabile în care trebuie să convingă părinții ca să-și dea acordul pentru operarea copilului. „Foarte mulți părinți nu știu că, după intervenția chirurgicală, copiii lor vor fi sănătoși, că vor termina cu succes școala, universitatea și vor putea să-și întemeieze o familie. Mulți cred că, dacă îi operează, se termină lumea. Respectiv, cheltuim săptămâni în șir ca să-i convingem să facă acest pas. Mai sunt și dintre acei care își închipuie că anumite boli de inimă trec cu magie. Noi insistăm, deoarece, dacă această malformație nu va fi îndepărtată în câteva luni, pierdem copilul”, explică medicul.

Operație de 15 000 de euro - gratis

Malformațiile cardiace congenitale sunt foarte frecvente, însă nu toate necesită intervenții chirurgicale. „Majoritatea operațiilor sunt plănuite, adică avem copii pe care îi supraveghem câțiva ani la rând. Dacă pot să trăiască un timp fără această operație, atunci noi nu intervenim. Însă, sunt și cazuri când operăm de urgență”, relatează Maniuc.

În câteva zile, Minodora va merge acasă cu inima sănătoasă, iar mama ei va avea parte de nopți liniștite. „Cel mai important este că în R. Moldova există o astfel de secție și că nu a trebuit să plecăm peste hotare, unde operațiile costă mii de euro, bani pe care noi nu i-am fi adunat niciodată. La început, nu am avut încredere, credeam că o să ne jupoaie și pielea de pe noi, dar când am văzut atitudinea caldă și primitoare a medicilor, am rămas uimită. Nu îmi imaginam că operația va fi gratis, doar auzisem că la Kiev o așa intervenție costă 15 000 de euro”, zice doamna Irina.

În R. Moldova, se nasc anual aproximativ 800 de copii cu malformații cardiace congenitale, dintre care aproape 250 au nevoie de intervenții chirurgicale. Anul trecut, la Spitalul Clinic Republican au fost operați 320 de copii cu malformații congenitale cardiace, dintre care peste 100 au fost copii mai mici de un an. Nouă dintre ei, din păcate, nu au supraviețuit.


Stiri relevante
02.05.2024 09:29 588 Joia Mare: Tradiții
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md