Creatoarea celui mai ORIGINAL brad din Chișinău
A creat un brad din hore, cu elemente tradiționale, dar și cu multă migală și a devenit câștigătoare. Este vorba de Oxana Turtureanu, studentă în anul doi la Catedra de design vestimentar a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.
Tânăra creatoare a brăduțului „Dor de dor” s-a ales cu premiul I în cadrul concursului Balul Brazilor de Crăciun și va beneficia de o excursie în Polonia. Este vorba despre o vizită de culturalizare, finanțată de Institutul Cultural din Polonia „Adam Mickiewicz”.
Studenta câștigătoare participă pentru a doua oară consecutiv la concurs, după ce și anul trecut tânăra a luat premiul I pe care l-a împărțit cu un coleg de-al ei, Alexandru Terentii. Faptul că se menține în top o bucură, dar provocarea și responsabilitatea sunt mai mari pentru că anul viitor tânăra trebuie să participe „cu ceva și mai grandios”.
Cărți și oglinzi
Oxana Turtureanu s-a născut în satul Chișcăreni, raionul Sângerei, și este pasionată de desen încă din copilărie. Ulterior, a studiat artele timp de trei ani la un liceu din Bălți. Apoi, a ales să continue cu designul vestimentar, pe care îl studiază actualmente la Chișinău.
Cu toate acestea, tânăra se ocupă și cu designul de interior, pentru că face parte din echipa care decorează toate evenimentele asociației „K Lumea”. Deși domeniile sunt diferite, ea știe să le combine și speră că în viitor va avea mare succes.
Realizările ei sunt apreciate încă din anul trecut, când a creat primul ei brăduț, numit „Clipe, fiori, fericire”, și realizat din cărți și oglinzi. Anul acesta, studenta a avut însă o idee total diferită.
„Pe an ce trece trebuie ceva mai original și mai original, nu poți să repeți, pentru că toată lumea observă, dacă este ceva plagiat”, menționează Oxana Turtureanu, care este o tânără foarte optimistă și dezinvoltă.
Horele păpușilor
Ideea brăduțului din hore i-a venit într-o zi de odihnă, când era acasă și își plănuia participarea la expoziție. „Nu m-am uitat pe internet. Mi-am imaginat bradul în minte. Voiam ca primul nivel să fie păpuși ce întruchipează dansatori mai în vârstă, doamne cu năframă și catrință mai lungă. Al doilea nivel îmi imaginam doar o horă din flăcăi, apoi o horă din fete, iar la ultimul nivel - copii”, povestește cu entuziasm tânăra creatoare.
Ulterior, i-a venit ideea ca în vârful bradului să fie păsări, care să arate ca o stea improvizată. „Am lucrat aproape o lună la acest proiect. Tatăl m-a ajutat cu carcasa, iar mama - cu confecționarea păpușilor. Este o muncă foarte migăloasă. Să croiești fiecare păpușă în parte nu este ușor, iar câteodată nu îmi ajungea răbdare”, recunoaște Oxana.
Cu toate acestea, la finalul procesului de lucru studenta era foarte entuziasmată de ceea ce îi ieșise, chiar dacă nu se aștepta să fie și în acest an prima, deoarece concurența este cu fiecare ediție tot mai acerbă.
Bani investiți în artă
Denumirea bradului „Dor de dor” i-a venit tinerei chiar la începutul proiectului, când a postat prima poză cu stofe și alte ustensile din procesul de lucru. Apoi nu a mai intervenit, lăsând ca aceasta să fie denumirea finală a brăduțului inovativ.
Creația tinerei a fost achiziționată la un preț de 5 200 de lei și a ajuns la un post de televiziune autohton. Jumătate din sumă va fi oferită proiectului „Arterapia” al asociației organizatoare, iar cealaltă jumătate îi revine autoarei.
Oxana Turtureanu crede că va investi banii în materiale de lucru, întrucât acestea sunt necesare permanent.
„Anul trecut am cumpărat mai mult cadouri pentru cei dragi, dar acum vreau să-mi cumpăr și obiecte mai mari, mai costisitoare pentru procesul de lucru”, precizează tânăra, care încă își plănuiește viitoarea achiziție, după ce cu banii făcuți vara trecută și-a cumpărat mașină de cusut și surfilator.
Rochii de mireasă
În designul vestimentar, Oxana este începătoare, încă nu și-a plăsmuit propriile creații, dar visează foarte mult să realizeze rochii de mireasă. Acum studiază minuțios domeniul, desenează sute de schițe și speră să aducă ceva nou în designul din Republica Moldova.
„La Academie nu învățăm să facem rochițe de prințese, ne axăm mai mult pe vestimentația obișnuită, comodă, cotidiană, dar care să aibă elemente unice”, specifică studenta, care observă o evoluție în designul autohton.
„La cele mai recente prezentări pe care le-am văzut, am observat influențe de peste hotare, calitate și stil deosebit, iar asta bucură”, spune Oxana Turtureanu cu entuziasm în voce, dar și cu tristețe pe chip că s-a despărțit de brăduțul ei învingător.
DECLARAȚIE // NATO, cea mai bună garanţie împotriva războiului
Aparatul electrocasnic care consumă într-un minut cât 475 de becuri. Este aproape în fiecare casă din R. Moldova
În loc să combată comerțul ilegal, estorcau bani de la comercianți: Doi polițiști din Chișinău, condamnați la ani grei de pușcărie și la amenzi de până la 700 000 de lei