21:40:39 05.03.2021
 
Stiri

CORONAVIRUS // Fostul ministru al Sănătății se IMPLICĂ, pentru ca situația să nu scape de sub control. Măsurile CONCRETE propuse de Ala Nemerenco

Social 10.03.2020 09:21 Vizualizări48998 Autor: Ziarul National
CORONAVIRUS // Fostul ministru al Sănătății se IMPLICĂ, pentru ca situația să nu scape de sub control. Măsurile CONCRETE propuse de Ala Nemerenco
Spitalul din Vorniceni


Fosta ministră a Sănătății Muncii și Protecției Sociale în Guvernul Sandu, Ala Nemerenco, propune cel puțin 16 măsuri pe care ar urma să le ia autoritățile, pentru a gestiona cât mai bine situația legată de coronavirusul de tip nou.

CITIȚI și Numărul persoanelor suspectate că ar fi infectate cu coronavirusul de tip nou, în CREȘTERE: Zece maturi și doi copii, internați la spital

Chiar dacă anterior a criticat autoritățile pentru felul în care au reacționat, fostul ministru vine acum cu soluții concrete:

„Fără niciun comentariu (să nu supăr pe cei cu mustul), o să las aici niște măsuri, pe care ministerul, dacă va dori, le va prelua.

1. Fișa epidemiologică:

- adăugați în roșu sub asterisc trimiterea la Codul administrativ și penal și faptul că cel ce o îndeplinește se face pasibil de pedeapsă pentru uz de fals, dacă indică date eronate;

- adăugați IDNP-ul;

- pentru prelucrarea mai rapidă a fișelor la ANSP, implicați în voluntariat studenții de la medicină, anul 5-6.

2. Asigurați nu doar reanimarea, dar și medicii de familie și personalul de pe ambulanțe cu echipament medical de protecție.

3. Pregătiți urgent pentru utilizare spitalul nou TBC din Vorniceni cu 240 de paturi, despre existența căruia am anunțat toamna. Dispune de paturi de reanimare, sistem de ventilare specială pentru infecții, condiții bune, saloane separate, totul e nou. Nu este dat în exploatare, dar se poate de emis o decizie de Guvern care ar face excepție. E necesar doar în mod urgent de schimbat conducta de apă care vine spre clădire - are un debit foarte mic și ajunge greu la et. 3 din cauza diametrului mic al țevilor. Se poate de schimbat în câteva zile. Personalul va face naveta cu autocare care vor circula din Chișinău.

4. Procurați urgent ventilatoare pentru respirație asistată și monitoare - insuficiența lor a fost relatată în China, Italia, acum și Marea Britanie. Conform datelor, până la jumătate din toți cei spitalizați ar putea avea nevoie de ventilare.

5. Procurați isolete. La un timp anume o sa vă prindă bine. Nu vă orientați după Ebola.

6. Procurați urgent mai multe teste de laborator. 460 categoric nu sunt suficiente. Și nici chiar 1 000.

7. Lărgiți aria persoanelor testate. Cu cât mai multe persoane de contact sau venite direct din focare vor fi testate, cu atât mai multe rezultate pozitive vor fi. Cu cât mai multe cazuri noi vor fi depistate, la care li se vor aplica imediat măsuri necesare de izolare, cu atât mai repede poate fi oprită răspândirea infecției.

8. Medicii de familie zilnic să raporteze situația din focarele monitorizate la domiciliu (se poate și prin telefon) cu indicarea datelor intr-o fișă specială care și ea zilnic e raportata la ANSP.

9. Introduceți reguli stricte de carantină - interziceți vizitatorii absolut în toate spitalele și instituțiile specializate din țară (aziluri de bătrâni, case de copii tip internat, penitenciare).

10. Interziceți orice eveniment cu participare mai mare de 1 000 de persoane.

11. Asigurați toate școlile din țară cu săpun și dezinfectant în cantități suficiente.

12. Verificați prin subdiviziunile locale ale ANSP cum are loc prelucrarea transportului public cu dezinfectant după fiecare rută (troleibuze, autobuze, microbuze de pe rutele municipale, raionale și interurbane) atât celor publice, cât și a companiilor private.

13. Recomandați universităților și colegiilor să facă modificări în orarul de studii pentru a evita lecțiile de tip amfiteatru cu mulți studenți în favoarea orelor cu auditoriu mai mic.

14. Recomandați instituțiilor publice cu muncă care poate fi realizată de la domiciliu, să treacă la aceste forme de activitate.

15. Utilizați trecerea VIP la aeroport pentru pacienții preluați de pe zboruri. Lăsați grija pentru VIP-rile naționale pentru vremuri mai bune.

16. Comunicarea - de eficiența ei depinde enorm controlul maladiei:

- dezvoltați urgent un Plan de Acțiuni pe Comunicare în situații de criză;

- dezvoltați o comunicare proactivă și nu justificativă;

- plasați pe ore buletine informative pe paginile MSMPS cu informația: nr. cazuri de infecție cu coronavirus; nr. persoane spitalizate cu suspecție; nr. persoane în carantină la domiciliu; nr. persoane în carantină instituționalizată, nr. teste efectuate (utilizați infografice simple);

- creați audio/video spoturi cu promovarea cunoștințelor despre prevenirea infecției, pe care să le prea toate posturile de radio și TV;

- dezvoltați un parteneriat cu mass-media scrisă și cea on-line pentru ca să plaseze informația despre măsurile de prevenire a infecției;

- nu asigurați populația că totul e bine, dar informați-i corect ce se întâmpla și la ce să se aștepte;

- fiți transparenți și sinceri.

E un plan de acțiuni scurt. Scris rapid. Care are nevoie neapărat de un buget. Fiți deschiși și cooperați. Mobilizați oamenii să vă ajute. De acțiunile voastre depinde sănătatea noastră, a tuturora. Indiferent de viziuni, supărări și critici. Fiți mai raționali.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Valntina 10.03.2020 15:38

STATI ACASA! STATI ACASA! STATI ACASA! è unicul mod de nu a transmite virusul in caz ca-l aveti si nu-l transmiteti celor ce nu-l au! Fiti constienti de situatie!

Anonim 15.03.2020 14:51

https://www.instagram.com/tv/B9t_CZoBTqt/?igshid=17xl36mztgzx9 În timp ce toți se mobilizează, guvernul, ministerul sănătății - fac tot posibilul pentru a evita răspîndirea virusului prin îndemnarea și recomandatea populației de a sta acasa, prin îndemnul agenților economici de a-și sista activitatea pîna pe data de 31.03, unii “agenți economici” (@bizu.mdmen) consideră că sunt cei mai deștepți și că acuma e cel mai potrivit timp de a face bussines

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.03.2021 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // Calea constituțional...

01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md