00:11:49 16.07.2019
 
Stiri

Conține Coca-Cola cocaină? În 1980, compania Coca Cola încă importa frunze de Coca…

Știri 10.08.2018 11:30 Vizualizări1152 Autor: Ziarul National
Conține Coca-Cola cocaină? În 1980, compania Coca Cola încă importa frunze de Coca… Sursa: cunoastelumea.ro

Băuturile carbogazoase sunt „renumite” în prezent pentru conținutul lor ridicat de zahăr, însă potrivit celor de la livescience.com, în trecut, până în 1903, băutura Coca-Cola conținea o doză semnificativă de cocaină. În timp ce Compania Coca-Cola neagă oficial prezența cocainei în oricare dintre produsele sale, din trecut sau prezent, dovezile istorice sugerează că băutura originală Coca-Cola avea în compoziție și cocaină.

Coca-Cola a fost creată pentru prima dată în 1886 de către John Pemberton, un farmacist din Atlanta, care și-a modelat băutura după un produs similar făcut de francezi, vinul de coca, obținut prin amestecarea extractului din frunzele de coca cu vinul Bordeaux. Pentru a evita reglementările privind băuturile alcoolice, Pemberton a ales să amestece extractul de frunze de coca cu sirop de zahăr în loc de vin și cafea. Rezultatul a purtat iniţial numele de „Pemberton’s French Wine Coca”, băutura fiind comercializată drept panaceu, medicament despre care se credea în trecut că vindecă orice boală.

Printre altele, Pemberton susţinea că „Pemberton’s French Wine Coca” îmbunătățește inclusiv viața sexuală. Aceste băuturi în care se foloseau și frunze de coca erau destul de frecvente la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cocaina nu a fost ilegală în Statele Unite până în 1914 și până atunci substanța a avut o varietate de utilizări medicale (uneori discutabile). Pudrele și pilulele din cocaină au fost folosite pentru a vindeca o varietate de afecțiuni, de la dureri de cap și oboseală până la constipație, greață, astm și impotență.

După 1903, opinia publică s-a îndreptat împotriva narcoticului folosit pe scară largă și a abuzului, iar conducătorul companiei de atunci al companiei Coca-Cola, Asa Griggs Candler, a eliminat aproape toată cocaina din băuturile companiei. Dar Coca-Cola nu ar fi devenit complet lipsită de cocaină până în 1929, când oamenii de știință au perfecționat procesul de înlăturare a tuturor elementelor psihoactive din extractul de frunzele de coca.

În timp ce rețeta modernă pentru Coca-Cola este un secret de companie foarte bine păstrat, există motive să se creadă că băutura conține în continuare același extras de frunze de coca non-narcotică perfecționat în 1929. Potrivit The New York Times, Compania Coca-Cola a continuat să importe frunze de coca din Peru și Bolivia cel puțin până la sfârșitul anilor 1980.

Coca este o specie de plante din familia Erythroxylaceae, care crește sub formă de arbuști ce ating cinci metri înălțime. Planta este veșnic verde, cu frunze de formă eliptică care au o lungime de cca. 15 cm, cu o scoarță de culoare roșie și flori gălbui din care se formează fructe roșii. Planta crește la altitudinea de 300-2000 m, pe versanții de est ai Anzilor Cordilieri din Peru, Bolivia și Columbia. Aceste țări sunt și azi principalele regiuni care furnizează coca. Pe lista de producători conduce Columbia cu 54%, urmată de Peru cu 30% și Bolivia cu 16%. De la mijlocul secolului al XIX-lea, coca s-a extins și în India, Java și Ceylon, Africa. În prezent este interzisă exportarea semințelor de coca din frunzele căreia se extrage alcaloidul numit cocaină.

Sursa: cunoastelumea.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md