16:06:49 25.04.2024
Stiri

Consiliul Europei SPRIJINĂ eforturile guvernării de la Chișinău de a reforma JUSTIȚIA și de a CONSOLIDA instituțiile de drept. Marija Pejčinović Burić a dezvăluit când va fi scoasă R. Moldova de sub monitorizarea CE

Actualitate 30.03.2023 18:42 Vizualizări1434 Autor: Ziarul National
Consiliul Europei SPRIJINĂ eforturile guvernării de la Chișinău de a reforma JUSTIȚIA și de a CONSOLIDA instituțiile de drept. Marija Pejčinović Burić a dezvăluit când va fi scoasă R. Moldova de sub monitorizarea CE


Consiliul Europei este solidar cu autoritățile de la Chișinău în eforturile sale de a reforma justiția, dar și de instituțiile de luptă împotriva corupției și de asigurare a securității, a declarat astăzi secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la Chișinău, în cadrul unui briefing comun cu președinta Maia Sandu.

„Știu că vă ciocniți cu provocări semnificative, începând cu probleme de securitate. Condamn toate intențiile de a destabiliza R. Moldova. Astfel de acțiuni nu trebuie să aibă loc în Europa. Eu vă felicit pentru toată determinarea de a continua eforturile de reforme. Acest lucru este esențial pentru a consolida instituțiile și pentru a avansa pe calea integrării europene. Vorbim aici despre reforma justiției, de lupta împotriva corupției. Experții noștri vă vor sta la dispoziție în contextul planului nostru de acțiuni, pentru a ghida aceste eforturi de a modifica cadrul normativ și instituțional al R. Moldova”, a precizat Marija Pejčinović Burić, aflată într-o vizită de lucru în R. Moldova.

Secretarul general a subliniat că R. Moldova e pe calea cea bună și are șansă să fie scoasă de sub monitorizarea Consiliului Europei.

„Procedura de monitorizare e parte a muncii pe care CE o depune în diferită țări ale lumii. R. Moldova nu e singura țară monitorizată. Sunt și țări membre ale UE monitorizate. Nu pot să vă spun despre un plan de scoatere de sub monitorizare, dar implementarea reformelor, mai ales reforma justiției, va consolida instituțiile. Cu cât mai curând vor fi realizate aceste reforme, cu atât mai repede va fi scoasă R. Moldova de sub monitorizare. Dar consider că monitorizarea și munca pentru aderarea la UE merg mână în mână. Obținerea statutul de țară candidată la aderare indică faptul că aveți capacitatea de a efectua această muncă atât de importantă”, a precizat Marija Pejčinović Burić.

De partea cealaltă, președinta Maia Sandu a apreciat colaborarea autorităților cu Comisia de la Veneția, instituție din cadrul Consiliului Europei.

„Multe legi pe care le adoptă astăzi Parlamentul sunt legi care trec procesul de consultare și ținem cont de aceste recomandări formulate de Comisia de la Veneția. Așa reușim să îmbunătățim legislația. E important ca reformele să producă rezultate, dar să fie și credibile în ochii partenerilor internaționali”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a dat asigurări că reforma justiției, în care Consiliul Europei ne-a sprijinit timp de mai mulți ani, rămâne o prioritate pentru autorități.

„Fără o justiție funcțională și corectă, nu putem avea economie dezvoltată sau drepturi garantate de stat. De aceea, vom continua schimbările inițiate în sectorul justiției, în pofida dificultăților întâmpinate și a rezistenței opuse de unele persoane din acest sector. Astăzi, Parlamentul a numit în funcție membri noi non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul persoanelor care au trecut evaluarea de integritate. De azi, CSM poate lua decizii cu privire la activitatea magistraților și instanțelor, depășind blocajul de până acum.

Pe agenda de azi a Legislativului este, de asemenea, reforma Curții Supreme de Justiție și crearea comisiilor de evaluare externă a candidaților la Curtea Supremă, a celor din instanțe și a procurorilor. În continuare, Guvernul și Parlamentul vor pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care va examina dosarele de mare corupție și cazurile de corupție din justiție. Iar Ministerul Justiției, Institutul Național al Justiției și noul CSM vor lucra împreună pentru a pregăti și a aduce în sistem noi judecători.

O justiție corectă și independentă este o precondiție pentru dezvoltarea economiei și consolidarea statului nostru, dar și o condiție esențială în parcursul nostru european”, a punctat Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md