Comitetul Paralimpic îndeamnă Parlamentul să relaxeze restricțiile pentru publicitatea pariurilor și loteriilor: „Această măsură va oferi sponsorizări esențiale pentru sport”
Comitetul Paralimpic din Republica Moldova își exprimă sprijinulul ferm pentru proiectul de lege propus de deputații Radu Marian și Dorian Istratii, care vizează relaxarea interdicțiilor de publicitate pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut, inclusiv loteriile și pariurile sportive. Organizația este convinsă că această inițiativă va permite operatorilor autorizați să ofere sponsorizări esențiale pentru dezvoltarea sportului, inclusiv paralimpic.
„Sportivii noștri, totuși, sunt oameni cu nevoi speciale și, pentru a-și realiza dreptul de a practica sportul, în deplină conformitate cu normele europene, necesită condiții individuale, inclusiv logistice. Un sportiv nevăzător sau în scaun cu rotile, de exemplu, are nevoie de transport pentru a ajunge în sală, sau de însoțitor când pleacă la competiții. Aceste necesități obligatorii pot fi asigurate datorită sponsorilor. Și, ca urmare, suportul dat se traduce în rezultate sportive mai bune și în creșterea moralului sportivilor, care se simt astfel apreciați și susținuți”, se arată în declarația Comitetului Paralimpic.
Practicile internaționale demonstrează clar impactul pozitiv al acestor sponsorizări. De exemplu, în România, Mișcarea Paralimpică beneficiază de finanțări în mărime de 0,2% din taxele pentru autorizarea jocurilor de noroc, ceea ce, alături de alte contribuții, asigură un confort financiar suficient pentru pregătirea sportivilor și obținerea de rezultate notabile.
„Credem cu tărie că modificările propuse vor garanta o creștere semnificativă a fondurilor destinate dezvoltării sportului paralimpic în Republica Moldova. Sprijinul pe care îl putem obține va contribui nu doar la performanțele sportive, ci și la integrarea socială a sportivilor cu nevoi speciale și la alinierea la standardele Uniunii Europene în domeniul respectiv. Comitetul Paralimpic din Republica Moldova îndeamnă toți actorii implicați să susțină această inițiativă legislativă, care promite să transforme peisajul sportiv din țară și să ofere oportunități egale pentru toți sportivii”, se mai arată în declarația paralimpicilor.
De menționat că și conducerea Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS) a solicitat Legislativului relaxarea interdicțiilor de publicitate pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut, măsură ce va aduce finanțări considerabile pentru dezvoltarea sportului din R. Moldova.
Situație EXCEPȚIONALĂ în Transnistria: Riscurile ca gazele rusești să nu mai fie furnizate către malul stâng al Nistrului „sunt mari”
Elena Lasconi, reacție după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale: „Statul român a călcat în picioare democrația”
„Moldelectrica”, după ordinele date de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României”