Comisia Europeană dezvăluie propunerea de buget 2028-2034: confruntări și nemulțumiri în privința Politicii Agricole Comune


Comisia Europeană urmează să dezvăluie miercuri propunerea sa de buget pentru perioada 2028-2034, inițiind astfel doi ani de negocieri tensionate, în special în legătură cu viitorul politicii agricole comune (PAC). Copa-Cogeca, influentul grup de lobby al fermierilor europeni, și-a anunțat intenția de a organiza un „marș simbolic” la Bruxelles fără utilizarea de tractoare, pentru a arăta nemulțumirea, potrivit AFP.
Ecuația bugetară a Uniunii Europene rămâne o adevărată enigmă. Statele membre sunt deja sub presiune și nu doresc să contribuie suplimentar la fondul comun, în timp ce cheltuielile continuă să se acumuleze. Sunt necesare investiții în apărare și rambursarea împrumutului european contractat pe perioada pandemiei de Covid, precum și sprijin pentru industrie. Totodată, negocierile comerciale cu Statele Unite sunt complicate. Mulți se întreabă care vor fi sumele propuse pentru noul cadrul bugetar al Uniunii Europene și din ce surse vor proveni. Între 2021 și 2027, „cadrul financiar multianual” avea o valoare de 1.200 de miliarde de euro, fiind finanțat prin contribuțiile naționale – 1% din venitul național brut al statelor membre – și resurse proprii ale UE, cum ar fi taxele vamale. Parlamentul European dorește un buget „mai ambițios” pentru perioada următoare. „Uniunea nu poate face mai mult cu aceeași sumă, nici cu mai puțin. În final, o creștere a bugetului este indispensabilă,” afirmă eurodeputatul român Siegfried Mureșan (PPE, dreapta), unul dintre raportorii acestui plan bugetar.
REFORMA PAC NEMULȚUMEȘTE
Însă cerințele parlamentarilor sunt dificil de implementat, mai ales în ceea ce privește subiectul extrem de sensibil al politicii agricole comune. PAC a fost până acum cel mai mare consumator de resurse, alocându-se suma impresionantă de 387 de miliarde de euro pe parcursul a șapte ani, din 2021 până în 2027, din care 270 de miliarde de euro sunt destinate ajutoarelor directe pentru agricultori. Potrivit unui document care a fost divulgat luni, Bruxelles-ul își propune să propună o reformă a sistemului bugetar agricol, integrând-o într-un fond mult mai extins de „parteneriat național și regional”, ceea ce provoacă îngrijorări în rândul fermierilor. „Centralizarea finanțării UE într-un fond unic (...) riscă să dizolve politica agricolă comună”, avertizează grupul de lobby Copa-Cogeca. Parlamentul de asemenea se opune acestei măsuri, conform europarlamentarului Siegfried Mureșan.
Cu toate acestea, Comisia încearcă să calmeze situația spunând că PAC va continua să funcționeze cu propriile reguli și surse financiare alocate, mai ales pentru ajutoarele directe acordate agricultorilor. Totuși, două mecanisme de sprijin pentru regiunile rurale defavorizate și inovarea agricolă ar putea fi retrase din finanțarea PAC și incluse în finanțarea pentru coeziunea teritorială. Comisia vizează și schimbarea modului de calcul al plăților PAC, pentru a ținti mai precis beneficiarii. Se intenționează limitarea ajutoarelor pe hectar la 100.000 de euro și introducerea unui principiu de diminuare treptată. Și aici, însă, se așteaptă o luptă intensă.
SCHIMBĂRILE CLIMATICE, UN ALT SUBIECT SENSIBIL
Un alt subiect delicat este problematica schimbărilor climatice, într-un moment în care Verzii sunt preocupați de eventualele reduceri bugetare care ar putea diminua fondurile destinate protecției mediului. În acest domeniu, la fel ca și în altele, Comisia caută noi surse de venit. S-ar putea propune, de exemplu, o taxă forfetară pe cifra de afaceri a marilor companii, o taxă suplimentară pe tutun sau o nouă taxă pe deșeurile electronice nereciclate. „Nu este nici stabil, nici suficient,” apreciază eurodeputata centristă franceză Fabienne Keller. „Continuăm să cerem Uniunii Europene noi atribuții fără să-i oferim mijloacele necesare pentru a le îndeplini,” afirmă ea.
Propunerea de buget a Comisiei va fi subiectul negocierilor intense cu statele membre și cu Parlamentul European timp de mai multe luni. Dar, „așa cum se întâmplă de obicei, totul se va încheia după cinci zile de negocieri” între cei 27 (Consiliul European) , prezice un oficial european. În iulie 2020, în timpul discuțiilor finale privind bugetul anterior, prim-ministrul danez Mette Frederiksen, al cărei stat deține acum președinția semestrială a Consiliului UE, a trebuit să-și amâne nunta pentru a participa la un summit important la Bruxelles.









































































