Comisia Europeană avansează sancțiunile împotriva TikTok pentru lipsa transparenței în publicitate, în contextul unei posibile influențe rusești în alegerile din România


Comisia Europeană a deschis joi un nou capitol în posibilele sancțiuni financiare împotriva TikTok. A constatat preliminar că grupul nu își respectă obligațiile de transparență în publicitatea online.
Rețeaua de socializare, deținută de grupul chinez ByteDance, „nu oferă informațiile necesare despre conținutul publicităților, utilizatorii vizați de acestea și nici despre identitatea celor care finanțează campaniile”, susține CE. Aceasta reprezintă o premieră pentru TikTok, conform noului regulament UE privind serviciile digitale (DSA), care a fost adoptat anul trecut pentru a proteja utilizatorii de internet de conținuturi periculoase.
Platforma este supravegheată de autorități atât în Europa, cât și în Statele Unite, din cauza efectelor asupra sănătății mentale a copiilor, utilizarea datelor personale ale utilizatorilor și influența asupra dezbaterilor publice, care ar putea favoriza anumite puteri străine.
„CINE SE ASCUNDE” ÎN SPATE?
Comisarul european pentru Suveranitatea Tehnologică și aplicarea DSA, Henna Virkkunen, a subliniat importanța transparenței în publicitatea online. ”Cine plătește și cum sunt vizați utilizatorii - este esențial”, a spus ea. Indiferent dacă este vorba despre apărarea integrității alegerilor, protecția sănătății publice sau prevenirea publicităților frauduloase, cetățenii au dreptul să știe cine se ascunde în spatele mesajelor văzute.
În replică, TikTok afirmă că este „hotărâtă” să-și respecte obligațiile și contestă anumite interpretări ale Comisiei Europene. Un purtător de cuvânt al TikTok a subliniat disponibilitatea de a continua dialogul. TikTok are acum acces la dosarul anchetei și poate răspunde în scris constatărilor preliminare. În cazul confirmării acuzațiilor, TikTok ar putea fi amendat cu până la 6% din cifra de afaceri anuală și plasat sub o supraveghere strictă.
Această acuzație a fost anunțată în urma unei anchete deschise de Comisia Europeană în februarie 2024. În afara transparenței publicitare, ancheta analizează și efectele negative ale algoritmilor platformei asupra adicției și a verificării vârstei utilizatorilor. Ancheta continuă fără acuzații oficiale în acest moment.
MANIPULĂRI RUSEȘTI ÎN ROMÂNIA?
Comisia a lansat o altă investigație împotriva TikTok în decembrie 2024, suspectând platforma că nu a respectat obligațiile, facilitând posibile manipulări rusești în alegerile din România. TikTok a fost amendată în 2 mai cu 530 de milioane de euro în UE pentru că nu a asigurat protecția datelor personale ale cetățenilor europeni.
Deși se află sub observația guvernelor din Occident pentru posibilitatea legăturilor cu autoritățile chineze, TikTok este considerată exemplară în dialogul cu Comisia Europeană. În aprilie 2024, rețeaua a acceptat să suspende o funcție a aplicației TikTok Lite, acuzată că provoacă adicție, pentru că îi răsplătea pe utilizatori pentru timpul petrecut în fața ecranului.
Dialogul cu Comisia este mai tensionat cu X, deținută de Elon Musk, un apropiat al lui Donald Trump. În iulie 2024, X a fost acuzată preliminar de înșelarea clienților, lipsa transparenței publicităților și nerespectarea accesului la datele platformei pentru cercetători. Discuțiile dificile continuă între X și Comisia Europeană, cu temeri privind înfurierea președintelui Trump, în contextul tensiunilor comerciale.









































































