Comisia Electorală Centrală atenționează că oferirea de cadouri alegătorilor în preajma alegerilor prezidențiale se pedepsește cu amenzi de până la 300 de mii de lei și ÎNCHISOARE


Oferirea de bani, bunuri sau servicii pentru a determina alegătorii să-şi exercite votul la alegeri atrage pedepse stabilite în Codul Penal, amintește Comisia Electorală Centrală (CEC).
Astfel, persoana fizică prinsă că oferă „mită” electorală riscă amenzi între 27 500 și 42 500 de lei sau închisoare de la un an la 5 ani, iar persoanele juridice - amenzi între 200 000 și 300 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
CEC atrage atenția că neadmiterea coruperii alegătorilor este unul din elementele-cheie pentru aprecierea caracterului liber și corect al alegerilor, precum și pentru validarea acestora, solicitând organelor de drept să investigheze prompt toate semnalele primite, inclusiv din spațiul public.
De asemenea, Codul Electoral interzice finanţarea ori susţinerea materială sub orice formă, directă sau indirectă, a activităţii partidelor politice, a campaniilor electorale sau concurenţilor electorali de către organizaţiile religioase. Acestea riscă suspendarea activității, dacă încalcă legislația.
Autoritatea electorală centrală amintește și despre cazurile de la alegerile prezidențiale din 2016, dar și la cele parlamentare din 2019, când a recepționat mai multe sesizări cu privire la cazuri de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare, în special a celor cu domiciliul în localitățile din stânga Nistrului. CEC susține că, anterior, Curtea Constituțională a reținut că „transportul organizat al alegătorilor nu reprezintă, în sine, o încălcare electorală, cu excepția cazului în care se probează faptul că au fost exercitate presiuni necuvenite pentru a influența opțiunea alegătorilor”.
„Prin urmare, Comisia menționează, pe de o parte, obligația organelor de drept de a contracara orice acțiune menită să organizeze/efectueze transportarea ilicită a alegătorilor, iar pe de altă parte, obligația concurenților electorali de a se abține de la acțiuni care implicit influențează opțiunea alegătorilor și rezultatele alegerilor, fapt care ar putea servi drept temei pentru anularea rezultatelor și aplicarea sancțiunilor de rigoare, inclusiv a sancțiunii de excludere din cursa electorală”, cităm dintr-un comuncat de presă al CEC.









































































