13:12:36 29.03.2024
Stiri

Comisarul european pentru Energie: „Ne vom consolida parteneriatul ca să pregătim sistemul energetic moldovenesc pentru viitorul său european”

Actualitate 01.07.2022 09:58 Vizualizări990 Autor: Ziarul National
Comisarul european pentru Energie: „Ne vom consolida parteneriatul ca să pregătim sistemul energetic moldovenesc pentru viitorul său european”


„În urma deciziei recente a liderilor UE de a acorda Republicii Moldova, alături de Ucraina, statutul de țară-candidată pentru aderare la UE, relațiile noastre au obținut o nouă dimensiune. Vom continua să lucrăm împreună și ne vom consolida parteneriatul ca să pregătim sistemul energetic moldovenesc pentru viitorul său european”.

Declarația a fost făcută joi de către comisarul pentru Energie, Kadri Simson, în cadrul celui de-al doilea Dialog Energetic la Nivel Înalt (HLED) Uniunea Europeană - Republica Moldova, care a avut loc la Bruxelles.

Evenimentul a fost prezidat de către comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Un comunicat de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale arată că discuțiile s-au bazat pe tematici ce țin de cooperarea și parteneriatul în domeniul energetic, care s-a intensificat, în ultima perioadă, urmare a conflictului militar din Ucraina.

Agenda discuțiilor a vizat subiecte privind securitatea și conectivitatea energetică, reformele pe piața energetică și asistența financiară pentru atenuarea impactului prețurilor ridicate la energie asupra consumatorilor. Aceste acțiuni urmează să fie realizate prin intermediul împrumutului de 300 de milioane de euro, acordat de BERD republicii noastre pentru achiziționarea gazelor naturale în scopuri de urgență și depozitarea acestora.

De asemenea, oficialii s-au referit la provocările tranziției către „energia verde și curată“, întrucât Republica Moldova continuă să lucreze la Planul său național pentru energie și climă, precum și la stabilirea obiectivelor pentru 2030 în cadrul Comunității Energetice. Eforturile de reducere a sărăciei energetice se vor accelera, de asemenea, datorită unui fond comun dedicat pentru sprijinirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale.

„Pe termen mediu și lung, ne propunem să accelerăm creșterea eficienței energetice, în principal în sectorul rezidențial, și să creștem ponderea surselor regenerabile de energie. Ne angajăm să accelerăm reformele în sectorul energetic, fiind avantajați de poziția noastră de țară-candidată pentru aderare la UE. În toate aceste reforme ne bazăm și pe suportul Secretariatul Comunității Energetice și pe cel al Biroului, recent deschis, la Chișinău”, a menționat ministrul Andrei Spînu.

Primul Dialog energetic la nivel înalt (HLED) UE-MD a fost lansat în octombrie 2021, ca parte a angajamentului UE de a oferi sprijin Republicii Moldova. De atunci, Comisia a lucrat activ pentru a se asigura că republica noastră poate menține stabilă alimentarea cu energie electrică și gaz a cetățenilor săi.

În urma crizei energetice în Republica Moldova, din octombrie 2021, sprijinul direct al UE a dus la primele achiziții de gaze din surse alternative decât cele din Rusia, deschizând calea către diversificarea și independența energetică a statului. Republica Moldova are acces, de asemenea, la Platforma Energetică nou creată a UE, care își propune să coordoneze măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie la prețuri accesibile.

UE a sprijinit, de asemenea, sincronizarea de urgență a rețelelor de electricitate din Moldova și Ucraina la Rețeaua Europeană Continentală, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia. Aceasta este o inițiativă atât practică, cât și strategică, ce ajută la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova. În perspectivă urmează să se depună eforturi pentru crearea unei piețe regionale comune de energie electrică cu Ucraina. Diversificarea surselor de aprovizionare va fi accelerată și prin dezvoltarea surselor regenerabile de energie, care rămân un domeniu-cheie al cooperării energetice între UE și R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md