15:34:35 27.07.2025
Stiri

Comandantul Suprem al Forțelor Armate, Maia Sandu, are așteptări mari de la SIS: „R. Moldova trebuie să țină piept unor amenințări vechi și noi, iar suportul SIS va fi crucial că să ne adaptăm și să ne repoziționăm în noul mediu regional”

Actualitate 08.09.2023 14:34 Vizualizări2129
Comandantul Suprem al Forțelor Armate, Maia Sandu, are așteptări mari de la SIS: „R. Moldova trebuie să țină piept unor amenințări vechi și noi, iar suportul SIS va fi crucial că să ne adaptăm și să ne repoziționăm în noul mediu regional”

Președinta și Comandantul Suprem al Forțelor Armate, Maia Sandu, are așteptări mari de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), în contextul amenințărilor la adresa securității republicii noastre. Acest mesaj a fost transmis astăzi conducerii instituției, cu ocazia Zilei lucrătorilor din organele securității statului și celei de-a XXXII-a aniversări de la crearea SIS.

„Serviciul se află în pragul unui an plin de provocări, misiuni importante și reforme. În același timp, războiul brutal și de proporții pornit de Rusia împotriva Ucrainei a readus amenințări vechi pe continentul european. Schimbările climatice și noile tehnologii aduc riscuri noi, cu care nu ne-am confruntat până acum. R. Moldova trebuie să fie pregătită să țină piept acestor amenințări vechi și noi. În acest context complicat și în rapidă schimbare, suportul informațional oferit de SIS va fi crucial că să ne adaptăm și să ne repoziționăm cu succes în noul mediu regional. Mizăm pe capacitatea SIS de a anticipa, avertiza și chiar preveni, unde e posibil, amenințările înainte ca acestea să se manifeste”, a declarat șefa statului.

La rândul său, directorul SIS, Alexandru Musteața, a menționat că instituția are obligația să devină mai puternică intelectual și operațional și să rămână un serviciu de informații dedicat apărării cetățeanului, societății și statului: „Ceea ce construim în prezent ne va defini în timp drept entitate respectată la nivel național și acceptată în comunitățile de intelligence europene și internaționale”.

Oficialul a reiterat prioritățile instituționale care vor determina creșterea reperelor de performanță, dezvoltarea capabilităților informative, operaționale și tehnice necesare gestionării amenințărilor, indiferent de natura lor. De asemenea, Musteața a subliniat că eforturile, în continuare, vor fi concentrate asupra apărării valorilor constituționale, prevenirii și contracarării amenințărilor de tip hibrid, precum și a criminalității organizate transfrontaliere.

În cadrul ședinței de la SIS au fost trecute în revistă unele schimbări majore pentru comunitatea de intelligence din R. Moldova, printre care actualizarea pachetului de legi ale securității naționale și aprobarea, în premieră, a unei legi privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, care oferă Serviciului atribuții și instrumente clare, adaptate realităților interne și internaționale, necesare asigurării securității statului. Un alt succes înregistrat a fost extinderea cooperării cu serviciile de informații europene și invitațiile de aderare la o serie de platforme de cooperare multilaterală în domeniul de intelligence, ceea ce reprezintă o recunoaștere a SIS „drept un partener credibil și un participant activ la construcția mediului regional de securitate”.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri
27.07.2025 08:03 451 Horoscopul zilei 27.07.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte