21:34:27 27.05.2024
Stiri

Cine sunt cei care au depus garanții de 22 de mii de lei pentru eliberarea din arest a lui Andronachi: Procurorii nu mai pot contesta încheierea judecătorească și nici nu au dreptul să monitorizeze deplasările acestuia

Actualitate 11.08.2023 18:55 Vizualizări2661 Autor: Ziarul National
Cine sunt cei care au depus garanții de 22 de mii de lei pentru eliberarea din arest a lui Andronachi: Procurorii nu mai pot contesta încheierea judecătorească și nici nu au dreptul să monitorizeze deplasările acestuia pulsmedia.md


Cele patru persoane care au prezentat în instanța de judecată cereri privind înlocuirea măsurii preventive din arest la domiciliu pe numele lui Vladimir Andronachi în garanție personală sunt doi primari din raionul Cahul, o persoană în etate deținătoare a ordinului „Gloria Muncii”, dar și un reprezentant al unui cult religios.

Precizările au fost făcute de Procuratura Anticorupție, după ce fostul deputat Vladimir Andronachi, care riscă între 8 și 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”, deoarece ar fi prejudiciat statul, împreună cu un complice de-al său, cu 26 000 000 de lei, a fost lăsat astăzi în libertate de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Potrivit PA, la cererile de garanție personală au fost anexate și patru ordine de plată în sumă totală de 22 de mii de lei, depusă pe contul instanței de judecată.

„Astfel, prin aplicarea de către instanța de judecată în privința inculpatului a măsurii preventive - garanția personală, instanța a pus în sarcina garanților asigurarea unui comportament activ al inculpatului în cadrul procesului penal, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de instanța de judecată. Procuratura Anticorupție nu are dreptul și nici nu-i revine obligația de a încuviința și/ sau de a monitoriza deplasările inculpatului în afara teritoriului Republicii Moldova”, anunță procurorii.

Totodată, Procuratura Anticorupție susține că, reieșind din prevederile legale, se află în imposibilitate de a contesta încheierea judecătorească în baza căreia Andronachi a fost lăsat liber.

Amintim că Andronachi a fost prins toamna trecută în Ucraina și adus în R. Moldova, iar Procuratura Anticorupție a trimis pe 10 martie în instanța de judecată cauza penală pe numele fostului deputat acuzat de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari în dosarul care vizează frauda bancară.

Andronachi, calitate de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale, ar fi prejudiciat, alături de complicele său, statul R. Moldova cu peste 26 de milioane de lei.

Din această sumă, peste 1 000 000 de dolari a fost spălat, iar aproximativ 800 000 de euro au fost virate în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md