Cine sunt cei care au depus garanții de 22 de mii de lei pentru eliberarea din arest a lui Andronachi: Procurorii nu mai pot contesta încheierea judecătorească și nici nu au dreptul să monitorizeze deplasările acestuia
Cele patru persoane care au prezentat în instanța de judecată cereri privind înlocuirea măsurii preventive din arest la domiciliu pe numele lui Vladimir Andronachi în garanție personală sunt doi primari din raionul Cahul, o persoană în etate deținătoare a ordinului „Gloria Muncii”, dar și un reprezentant al unui cult religios.
Precizările au fost făcute de Procuratura Anticorupție, după ce fostul deputat Vladimir Andronachi, care riscă între 8 și 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”, deoarece ar fi prejudiciat statul, împreună cu un complice de-al său, cu 26 000 000 de lei, a fost lăsat astăzi în libertate de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Potrivit PA, la cererile de garanție personală au fost anexate și patru ordine de plată în sumă totală de 22 de mii de lei, depusă pe contul instanței de judecată.
„Astfel, prin aplicarea de către instanța de judecată în privința inculpatului a măsurii preventive - garanția personală, instanța a pus în sarcina garanților asigurarea unui comportament activ al inculpatului în cadrul procesului penal, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de instanța de judecată. Procuratura Anticorupție nu are dreptul și nici nu-i revine obligația de a încuviința și/ sau de a monitoriza deplasările inculpatului în afara teritoriului Republicii Moldova”, anunță procurorii.
Totodată, Procuratura Anticorupție susține că, reieșind din prevederile legale, se află în imposibilitate de a contesta încheierea judecătorească în baza căreia Andronachi a fost lăsat liber.
Amintim că Andronachi a fost prins toamna trecută în Ucraina și adus în R. Moldova, iar Procuratura Anticorupție a trimis pe 10 martie în instanța de judecată cauza penală pe numele fostului deputat acuzat de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari în dosarul care vizează frauda bancară.
Andronachi, calitate de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale, ar fi prejudiciat, alături de complicele său, statul R. Moldova cu peste 26 de milioane de lei.
Din această sumă, peste 1 000 000 de dolari a fost spălat, iar aproximativ 800 000 de euro au fost virate în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi.
Pașapoarte sau permise de conducere false, chipurile emise de state UE, la preț de 3 200 de lei fiecare: Patru bărbați din R. Moldova riscă până la șapte ani de pușcărie
Trei sferturi din suprafaţa Pământului a devenit „permanent mai aridă”
Colțul de rai din România unde casele costă doar 40 000 de lei moldovenești. Această stațiune balneară poate fi locul ideal pentru cei care vor să se retragă la pensie