22:56:00 01.03.2024
Stiri

Cinci PARTIDE proeuropene au semnat o declarație COMUNĂ cu prilejul Zilei Europei. Semnatarii au formulat prioritățile URGENTE pentru decuplarea R. Moldova de la monopolurile menținute de Rusia în economie, energie, mass-media și retragerea din CSI

Actualitate 09.05.2023 15:15 Vizualizări2683 Autor: Ziarul National
Cinci PARTIDE proeuropene au semnat o declarație COMUNĂ cu prilejul Zilei Europei. Semnatarii au formulat prioritățile URGENTE pentru decuplarea R. Moldova de la monopolurile menținute de Rusia în economie, energie, mass-media și retragerea din CSI


Cinci partide proeuropene au semnat astăzi, la inițiativa Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), o declarație comună cu prilejul Zilei Europei. Documentul, semnat de CUB, Partidul Liberal, Partidul „Democrația Acasă”, Partidul „Puterea Oamenilor” și Partidul Verde-Ecologist, susține ireversibilitatea parcursului european pentru R. Moldova, cuprinzând mai multe deziderate și principii asumate de către partidele semnatare.

În opinia partidelor semnatare, numai integrarea deplină și efectivă în UE poate garanta cetățenilor R. Moldova pace, demnitate, siguranță și bunăstare. Semnatarii și-au declarat adeziunea fermă la parcursul european, care implică susținerea, solidaritatea, dar și spiritul critic necesar pentru a corecta, atunci când e nevoie, deciziile și politicile guvernelor în procesul de aderare la UE.

Totodată, semnatarii au formulat drept priorități urgente decuplarea R. Moldova de la monopolurile menținute de Federația Rusă în economie, energie, mass-media, retragerea neîntârziată din Comunitatea Statelor Independente, adoptarea criteriilor de la Copenhaga în funcționarea democratică a guvernării, dar și rezolvarea conflictului din stânga Nistrului printr-o politică curajoasă.

„Noi credem că victoria Ucrainei contra agresiunii rusești este o cauză dreaptă și legitimă, iar recunoașterea perspectivei de aderare la UE răspunde idealului nostru național de pace, libertate, democrație și supremație a legii”, se menționează în declarație.

Prin semnarea acestei declarații, partidele semnatare și-au luat angajamentul de a depune toate eforturile pentru a valorifica extraordinară deschidere a UE la năzuințele cetățenilor R. Moldova de aderare la proiectul politic european.

Liderul CUB, Igor Munteanu, a accentuat importanța acestei date remarcabile pentru începutul proiectului de constituire a primelor autorități europene din anul 1950 la inițiativa ministrului de Externe al Franței, Robert Schuman, care au pus bazele comunităților economice europene și consolidării păcii și solidarității între națiunile Europei.

„9 mai nu este doar ziua paradelor militare, ci este înainte de toate ziua în care suntem europeni și în care ne putem afirma cu tărie această identitate. R. Moldova merită să facă parte din familia întregită a națiunilor europene, iar în acest scop, avem nevoie de larga susținere a întregii societăți moldovenești”, a afirmat Igor Munteanu.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md