Chișinăul va fi pentru câteva zile CENTRUL deciziilor la nivel european. Peste 40 de LIDERI din Europa, inclusiv Macron, Scholz sau Iohannis, sunt așteptați la Chișinău. R. Moldova se află la o RĂCRUCE a istoriei: „Este un moment dramatic”


Cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE) va avea loc primăvara viitoare în R. Moldova, iar președinta Maia Sandu se așteaptă ca 47 de șefi de stat și de guverne, inclusiv Emmanuel Macron, Olaf Scholz sau Klaus Iohannis, să ajungă la Chișinău.
Șefa statului susține că pe agenda summit-ului, care va fi cel mai de anvergură eveniment organizat vreodată în R. Moldova, vor fi chestiuni importante, inclusiv găsirea unei soluții pentru a se ajunge la pace pe continent.
„Noi așteptăm că toți 47 sau 48 de șefi de state sau șefi de guverne vor veni aici, chiar dacă avem război la hotar. Ați văzut câți șefi de stat și de guverne au mers în această perioadă în Ucraina. Sunt oameni curajoși. Este o provocare pentru noi să reușim să organizăm acest summit. Este o premieră pentru noi. Niciodată în R. Moldova nu a fost un eveniment de o asemenea anvergură. Este și o oportunitate pentru noi să arătăm R. Moldova și, evident, să punem pe agendă subiecte importante – pacea, criza energetică, care din păcate nu o să se încheie cu această iarnă. Vor fi și alte subiecte de interes pentru ceilalți membri ai Comunității Politice Europene. Deci, este o provocare, dar și o mare oportunitate pentru noi”, a declarat Maia Sandu joi-seară, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi”, de la TVR Moldova.
Șefa statului a recunoscut că R. Moldova se află la o răscruce a istoriei – își continuă drumul firesc european sau revine sub influența Rusiei.
„Este un moment dramatic. Din punct de vedere geopolitic, lucrurile arată foarte complicat. Aceste turbulențe nu se vor încheia în curând. În regiunea noastră riscurile vor fi mari, iar noi suntem un stat mic și avem mare nevoie de o familie mare și primitoare cum este Uniunea Europeană. Acolo ne vom simți mai în siguranță și acolo avem șanse să rămânem oamenii liberi, să trăim într-un stat care își respectă fiecare cetățean, dar nu îl trimite la război să moară. Respectiv, avem șansa la dezvoltare și creșterea nivelului de trai”, a adăugat Maia Sandu.
Șefa statului s-a referit și la reintegrarea celor două maluri ale Nistrului, în perspectiva apropierii R. Moldova de UE. Autoritățile lucrează acum la un plan complex de reintegrare, iar soluția pașnică nu trebuie să împiedice aderarea la UE.
„Se lucrează la un asemenea plan. Modelăm diferite situații. Rezolvarea conflictului pentru noi înseamnă găsirea unei soluții pașnice. Soluția pe care o proiectăm noi nu trebuie să împiedice integrarea europeană. Acest lucru e foarte important. Oportunitatea (de soluționare a conflictului Transnistrean) poate să apară și noi trebuie să fim gata pentru această oportunitate. Se lucrează cu un grup de experți. E prea incipientă faza ca să se poarte niște discuții în spațiul public”, a conchis Maia Sandu.











































































