19:27:32 24.02.2021
 
Stiri

Chișinăul mai face un pas privind INTERCONECTAREA rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România

Actualitate 20.01.2021 16:39 Vizualizări1596 Autor: Ziarul National
Chișinăul mai face un pas privind INTERCONECTAREA rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România


Cabinetul de miniștri a instituit astăzi Comisia de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene de transport al energiei electrice Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești.

Lucrările fac parte din proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România, Faza I” și prevăd construcția unei linii aeriene de transport al energiei electrice (LEA) de 400 kV și cu o lungime de aproximativ 158 km pe direcția Vulcănești–Chișinău. Aceasta va traversa teritoriul a 35 de localități din nouă regiuni ale R. Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău. Totodată, vor fi modernizate și extinse stațiile electrice SE Chișinău 330 kV și SE Vulcănești 400 kV.

Comisia creată astăzi va organiza ședințe de lucru în teritoriu, cu reprezentanții autorităților publice locale de nivelul I și II, pe a căror rază teritorială se vor desfășura lucrările de utilitate publică. Fiecare președinte de raion și primar din localitățile menționate se vor expune asupra obiectivelor ce urmează a fi amplasate nemijlocit pe teritoriul unităților teritoriale.

Pentru finanțarea lucrărilor, anterior a fost încheiat Acordul de împrumut dintre R. Moldova și BERD în sumă de 80 de milioane de euro, Contractul de finanțare dintre R. Moldova și BEI în sumă de 80 de milioane de euro, acordurile de împrumut dintre R. Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) în sumă de 47,9 milioane de euro și, respectiv, 13,1 milioane de euro, precum și Acordul de Grant dintre R. Moldova, ÎS „Moldelectrica” şi BERD în sumă de 39,9 milioane de euro.

Interconectarea asincronă a rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România reprezintă un pas important pentru țara noastră în direcția integrării R. Moldova în piața europeană unică de energie electrică. Aceasta va oferi un nivel sporit de securitate energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică, creând un mediu concurențial favorabil pe piața energiei electrice a țării, ceea ce în consecință va oferi un preț redus pentru consumatorii finali.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

22.02.2021 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Moscova îi spune Chi...

19.02.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul minoritar a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md