Chișinăul a eliberat1 956 de autorizații pentru importul medicamentelor în regiunea transnistreană, dintre care 551 pentru produse neînregistrate în 2022: Ajutor pentru distrugerea deșeurilor de medicamente, pentru a proteja sănătatea populației


Acuzațiile liderilor nerecunoscuți de la Tiraspol vizavi de impedimentele create de către autoritățile de la Chișinău în ceea ce privește importul de medicamente în regiunea separatistă sunt lipsite de temei.
Dragoș Guțu, directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a declarat marți, 7 februarie, în cadrul reuniunii experților de pe ambele maluri ale Nistrului din cadrul grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății, desfășurată la Tiraspol, că de la finele lunii februarie 2022 și până în prezent, Comisia Medicamentului din cadrul AMDM a eliberat 1 956 de autorizații de import, dintre care 551 au fost pentru medicamente neînregistrate.
Dragoș Guțu a subliniat „dinamica pozitivă a procesului și lipsa de impedimente sau dificultăți” în eliberarea autorizațiilor de import, odată ce Comisia a manifestat „deschidere și receptivitate” pentru examinarea cererile agenților economici din Transnistria în regim prioritar.
CITIȚI și Femeie din Transnistria, victima unui accident rutier produs în Polonia, adusă la Chișinău de un echipaj SMURD al IGSU și internată la Institutul de Medicină Urgentă
Directorul general al AMDM a vorbit și despre inițiativele pe care autoritățile statului planifică să le implementeze în domeniul farmaceutic, inclusiv colectarea și distrugerea deșeurilor medicamentelor utilizate și neutilizate/expirate, pentru protejarea sănătății populației, contribuind, totodată, și la ocrotirea mediului înconjurător.
Un comunicat de presă al Biroului pentru Politici de Reintegrare arată că participanții la reuniune au mai discutat și despre tratamentul copiilor diagnosticați cu paralizie cerebrală. Reprezentanții Ministerului Sănătății de la Chișinău au menționat disponibilitatea preluării și acomodării copiilor, inclusiv din regiune, în instituțiile medicale și în centrele de reabilitare specializate din Republica Moldova, cu oferirea accesului la tratament înalt calificat.
Actualmente, în regiunea transnistreană sunt înregistrați circa 500 de copii diagnosticați cu această maladie, dintre care 62 sunt documentați cu acte de tip național. În aceste condiții, autoritățile de la Chișinău au promis că vor identifica mecanismul de asigurare a beneficierii de servicii de specializare înalt calificată pentru tratamentul acestei categorii de copii.









































































