03:11:59 27.02.2024
Stiri

Cetățenii R. Moldova pot afla, începând de ASTĂZI, ce grad de vulnerabilitate energetică le-a atribuit Ministerul Muncii și Protecției Sociale și cât vor PLĂTI pentru gaz, căldură și energie electrică în acest sezon rece

Actualitate 05.12.2023 16:19 Vizualizări13128 Autor: Ziarul National
Cetățenii R. Moldova pot afla, începând de ASTĂZI, ce grad de vulnerabilitate energetică le-a atribuit Ministerul Muncii și Protecției Sociale și cât vor PLĂTI pentru gaz, căldură și energie electrică în acest sezon rece


Cei circa 740 de mii de cetățeni, care s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md până la 25 noiembrie curent pot să afle, începând de marți, 5 decembrie, verificând cabinetul personal, categoria lor de vulnerabilitate energetică atribuită de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS).

Guvernul a alocat în acest an 2,7 miliarde de lei pentru compensații la resursele energetice, iar la finele lunii noiembrie au fost aprobate plafoanele maxime și prețurile compensate la energie pentru perioada noiembrie 2023 - martie 2024.

Astfel, de cel mai mic tarif la gaz - 12 lei pentru un metru cub - vor beneficia gospodăriile din categoria extremă. În cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful doar pentru primii 180 de metri cubi pe lună sau până într-un plafon de 90 de metri cubi/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensația monetară (APRA) de 800 de lei.Energia termică va fi compensată până într-un plafon de 1,3 GCal/lună sau până într-un plafon de 0,9 GCal/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensația monetară, pentru a asigura următoarele prețuri garantate:Compensația pentru energia electrică va fi acordă pentru un volum maxim consumat de 1 500 kWh pe lună sau de 750 kWh/lună în cazul beneficiarilor de compensații sub formă de plată monetară lunară.Cum a fost determinat gradul de vulnerabilitate

În categoria de non-vulnerabili au intrat gospodăriile care utilizează până în 5% din venitul disponibil pentru a plăti sursa de energie.

Dacă o gospodărie utilizează între 5 - 10% din venitul disponibil pentru sursa de energie, gradul de vulnerabilitate va fi considerat „primar”.

În categoria de „vulnerabilitate scăzută” vor fi încadrate gospodăriile care utilizează între 10 - 20% din venituri disponibile.

Dacă o gospodărie utilizează între 20 - 40% din venitul disponibil pentru resursele energetice, atunci va fi încadrată în categoria de „vulnerabilitate medie”.

În cazul în care o gospodărie utilizează mai mult de 40% din veniturile disponibile pentru a plăti sursa de energie, atunci va fi parte a categoriei „vulnerabilitate ridicată”.

Pentru categoriile de vulnerabilitate foarte mare și „extremă”, gradul de vulnerabilitate va fi calculat în baza coșului minim de consum. Astfel, dacă gospodăriile au un venit mai mic decât coșul minim de consum, care în mediul rural era de 3 963 de lei, iar în mediul urban – 4 663 de lei, atunci aceste categorii vor fi încadrate în cele două categorii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md