Cetățenii R. Moldova, atenționați să distrugă în timp util AMBROZIA, care poate cauza probleme serioase de sănătate: Amenzi de mii de lei, dacă plantele nu sunt nimicite


Persoanele fizice și juridice din R. Moldova sunt atenționate de autorități că legislația le obligă să distrugă în timp util plantele de ambrozie, care răsar în aprilie și înfloresc începând cu luna iulie.
Ambrozia este una dintre cele mai dăunătoare buruieni și cei mai periculoși alergeni din lumea plantelor, care cauzează probleme serioase de sănătate mai multor cetățeni, precum astmul bronșic sau febra fânului ambroziei. Cele mai mici boabe de polen, care se încadrează pe mucoasa bronșică, provoacă alergii severe sub formă de bronșită, secreții nazale, febră și alte afecțiuni. Semnele sunt aceleași ca la orice altă alergie - ochi lăcrimați, nas care curge, strănut, erupții cutanate etc., iar o astfel de alergie dobândită este foarte greu de tratat.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), măsurile de combatere a ambroziei trebuie efectuate în timp util, pentru a preveni înflorirea și coacerea în masă a acesteia.
„Plantele de ambrozie vor fi tăiate, smulse, distruse și eliminate din zonă. Este de menționat că ambrozia este, de asemenea, rezistentă la unele erbicide, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru măsurile eficiente de prevenire și control”, precizează experții de la MAIA.
Potrivit legislației naționale, cetățenii R. Moldova sunt obligați să distrugă plantele de ambrozie, dacă acestea cresc pe terenurile pe care le au în proprietate.
În cazul în care refuză s-o facă, cetățenii riscă amenzi de până la 600 de lei, iar persoanele juridice – de până la 4 500 de lei.









































































