04:17:27 25.06.2021
 
Stiri

Certificare GLOBALG.A.P. și GRASP: Încă 17 producători de fructe din R. Moldova ar putea primi acceptul de a exporta în UE și Orientul Mijlociu

Actualitate 06.05.2021 10:52 Vizualizări1043 Autor: Ziarul National
Certificare GLOBALG.A.P. și GRASP: Încă 17 producători de fructe din R. Moldova ar putea primi acceptul de a exporta în UE și Orientul Mijlociu
Poză simbol


Șaptesprezece producători de fructe, pomușoare și struguri din Republica Moldova sunt instruiți, în perioada 5 - 7 mai, cu privire la implementarea cerințelor de siguranță a alimentului conform standardelor GLOBALG.A.P și GRASP.

Implementarea și certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP confirmă că gospodăria agricolă produce fructe și legume sigure şi este responsabilă în raport cu angajații săi.

Totodată, certificarea GLOBALG.A.P. sporește competitivitatea fructelor, strugurilor și legumelor pe piața internațională, fiind solicitate de marile lanțuri de supermarketuri din Uniunea Europeană și din Orientul Mijlociu.

„Dacă vrem să fim competitivi, în mod obligatoriu trebuie să ne conformam tuturor cerințelor privind siguranța alimentului, sănătatea lucrătorilor și protecția mediului. Este un pas înainte atât pentru o afacere individuală, cât și pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova în general”, afirmă Daniela Țîgulea de la o companie autohtonă specializată în producerea strugurilor și prunelor, care participă la instruirea este organizată de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Și Alexei Micu, un producător de prune certificate ecologic, susține că bunele practici agricole trebuie să fie implementate la toate etapele, de la gestionarea terenurilor, managementul fertilizanților și apei, și până la utilizarea echipamentului: „Mai mulți fermieri trebuie să urmeze astfel de instruiri pentru a dezvolta gospodăriile agricole în mod corect și cel mai eficient”.

GLOBALG.A.P. este un standard internațional elaborat în Europa pentru producătorii agricoli, recunoscut de către comercianții de produse agricole și implementat în peste 130 de țări. Cerințele GLOBALG.A.P. cuprind întregul proces de producție, începând cu selectarea terenului și până la livrarea fructelor și legumelor. Standardul asigură consumatorul cu fructe și legume sunt sigure pentru consum, iar procesul lor de producere are o influență minimă asupra mediului, compania are o abordare responsabilă față de a sănătatea și securitatea lucrătorilor etc.

Standardele GLOBALG.A.P. sunt implementate în Republica Moldova din anul 2006. Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GLOBALG.A.P., fiind cerințe obligatorii pentru producătorii agricoli.

Până în prezent, circa 70 de producătorii agricoli au fost certificați, ceea ce le-a permis să extindă prezența fructelor și strugurilor moldovenești pe rafturile rețelelor de magazine din diverse state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Franța, Austria, Germania, Italia, Spania, unde standardele respective sunt solicitate exportatorilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md