04:43:19 18.05.2021
 
Stiri

Cereale, nuci sau vin: Câte întreprinderi din R. Moldova practică AGRICULTURA ECOLOGICĂ

Actualitate 12.04.2021 09:24 Vizualizări928 Autor: Ziarul National
Cereale, nuci sau vin: Câte întreprinderi din R. Moldova practică AGRICULTURA ECOLOGICĂ
Poză simbol


Agricultura ecologică prinde teren în R. Moldova pe măsură ce tot mai mulţi fermieri conştientizează avantajele pe care le oferă legate de profit, competitivitate şi durabilitate.

Potrivit Alianţei Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din R. Moldova, numărul total al întreprinderilor ce practică acest tip de agricultură este în prezent de peste 150, dintre care în producerea ecologică sunt antrenate nemijlocit 138 de unităţi.

În Republica Moldova, producerea ecologică este concentrată în mare parte pe culturile anuale cerealiere, dar şi pe cultivarea nucilor, fructelor uscate, semințelor şi uleiului de floarea-soarelui, a leguminoaselor, precum soia, mazărea, pe producerea vinului ecologic.

Datorită condițiilor naturale bune de producere, cheltuielilor relativ mici, dar și apropierii de UE - cea mai importantă piață de desfacere, gama de culturi din acest sector este diversă, iar afacerile sunt profitabile și susţinute prin subvenţii la nivel naţional şi al UE.

În acelaşi timp, cererea de produse ecologice atestă o tendință sigură de creştere pentru următorii ani, iar prețurile sunt mai avantajoase decât pentru cele obţinute în agricultura convențională.

Pe fondul creşterii cererii pentru alimentele ecologice, tot mai multe magazine autohtone au început să amenajeze rafturi destinate exclusiv acestor produse, iar mulţi producători autohtoni s-au reorientat spre astfel de produse. Producătorii ecologici își comercializează produsele şi prin intermediul unor platforme de vânzări online sau al unor târguri şi iarmaroace.

Piața produselor agroalimentare ecologice nu este încă bine dezvoltată în republica noastră, în timp ce în majoritatea statelor europene deţine o cotă considerabilă.

Pentru a practica acest tip de agricultură, fermierii trebuie să adopte tehnologiile specifice prevăzute de normele naţionale în această materie, precum şi de cele europene, pentru ca produsele obținute să fie competitive pe piața externă.

Potrivit specialiștilor în domeniu, avantajele agriculturii ecologice ţin de reducerea dependenței de inputurile industriale, creșterea competitivităţii economice, sporirea capacităţii de adaptare la încălzirea globală, lansarea de noi servicii, îmbunătăţirea situaţiei ecologice şi sociale etc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine va ridica mănuș...

14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md