Centrala de la Costești își extinde capacitatea cu un nou parc eolian și un proiect fotovoltaic inovator


Centrala hidroelectrică de la Costești are potențialul de a-și dubla capacitatea de generare prin noi proiecte de energie regenerabilă. Recent, aceste proiecte au fost prezentate ministrului Energiei, Dorin Junghietu, în timpul unei vizite la Nodul hidroenergetic Costești.
Întreprinderea a pregătit studii de fezabilitate pentru instalarea unui parc fotovoltaic plutitor și a unui parc eolian. Fiecare are o capacitate cuprinsă între 5 și 10 MW, împreună cu baterii pentru stocare de energie. Potrivit lui Igor Cibotaru, administratorul întreprinderii, centrala va putea astfel să-și crească semnificativ producția și să devină un jucător important pe piața energiei. Proiectele vor fi prezentate Consiliului de administrație pentru aprobare.
Aceste proiecte vor fi implementate din resursele fiscale proprii ale Î.S. „NHEC”, care au fost acumulate anterior prin redistribuirea profitului net spre dezvoltare
Rezultatul implementării proiectelor va fi diversificarea surselor de energie ale Nodului hidroenergetic Costești. Utilizând apă, aer și soare, va descrește dependența de o singură sursă, mărindu-se astfel volumele de energie generate, ceea ce va ajuta la securitatea energetică a Republicii Moldova.
În momentul de față, Nodul Hidroenergetic Costești dispune de un generator de 16 MW, introdus în exploatare în 1978. Capacitatea maximă a centralei de a genera energie este de circa 65 de milioane de kilowați-oră pe an, reprezentând aproximativ 6% din energia produsă local. Producția energiei depinde de deciziile grupului operativ moldo-român pentru barajul Costești și de debitul de apă din lacul de acumulare.
Acumularea Costeşti este a doua ca mărime după cea de la Dubăsari. Ea se extinde pe o lungime de 70 km de-a lungul râului Prut, având o suprafață de 59 km², o capacitate de 1 miliard 285 milioane metri cubi și o adâncime maximă de 43 metri.









































































