07:17:47 06.12.2023
Stiri

CENTENAR // Liviu Ciulei, marele cineast român, omagiat la ZFR Chișinău: Peliculele „Pădurea spânzuraților”, „Valurile Dunării” și „Erupția”, prezentate gratuit publicului basarabean

Actualitate 05.09.2023 09:35 Vizualizări728 Autor: Ziarul National
CENTENAR // Liviu Ciulei, marele cineast român, omagiat la ZFR Chișinău: Peliculele „Pădurea spânzuraților”, „Valurile Dunării” și „Erupția”, prezentate gratuit publicului basarabean ZFR


Marele cineast român Liviu Ciulei va fi omagiat, în anul în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea sa, printr-o retrospectivă în cadrul ediției a noua a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chişinău, ce va avea loc între 21 şi 24 septembrie la cinematograful Cineplex-Loteanu din centrul capitalei.

ZFR îi dedică celebrului regizor secţiunea RETRO, care îşi propune să aducă în atenţia publicului din Republica Moldova filme din patrimoniul cinematografiei române. Secţiunea va cuprinde cele trei lungmetraje pe care le-a regizat Liviu Ciulei: „Erupţia” (1957), „Valurile Dunării” (1960) şi capodopera „Pădurea spânzuraţilor” (1965).

Proiecţiile vor fi, ca de obicei, cu intrare liberă.


„Erupţia” spune o poveste de iubire pe fondul încercărilor unei echipe de muncitori de a găsi petrol într-un mic oraş care riscă depopularea. Deşi a fost realizat în plin realism socialist, criticii au remarcat că debutul lui Liviu Ciulei arăta o realitate incompatibilă cu dezideratele ideologice de atunci ale partidului.

Protagonistul din „Valurile Dunării”, al doilea film al cineastului, îi conduce pe membrii mișcării locale de rezistență într-un atac asupra unei barje care transporta arme și muniții pentru naziști în Al Doilea Război Mondial. “Ce aducea el nou era o anumită fervoare a firescului, înțeles ca redescoperire a lumii, a omului, a gesturilor sale intime”, scria criticul Romulus Rusan.

Retrospectiva se va încheia cu „Pădurea spânzuraţilor”, considerat unul dintre cele mai importante filme din istoria cinematografiei române, ecranizare a celebrului roman omonim al lui Liviu Rebreanu. În timpul Primului Război Mondial, pe frontul austro-ungar, locotenentul român Apostol Bologa asistă la execuţia prin spânzurare a unui soldat ceh, condamnat pentru dezertare. Copleşit de vină, Bologa sfârşeşte prin a dezerta şi el, dar este prins şi judecat. Liviu Ciulei a fost recompensat cu Premiul de Regie la Festivalul de la Cannes pentru acest film.

Născut la 7 iulie 1923, la Bucureşti, şi mort la 25 octombrie 2011, la München, în Germania, Liviu Ciulei a fost una dintre personalităţile marcante ale filmului şi teatrului. Recunoscut mai ales pentru activitatea de regizor, el a fost totodată actor, arhitect, scenograf şi profesor. Activitatea sa creatoare remarcabilă de peste 50 de ani a marcat atât arta scenică românească prin spectacole de anvergură națională și internațională, cât și lumea filmului românesc.

ZFR Chişinău continuă şi în acest an parteneriatul de tradiţie cu UNATC Bucureşti, prin prezentarea la AMTAP a două noi calupuri de scurtmetraje studenţeşti din arhiva cunoscutei şcoli de film româneşti. De această dată, vor putea fi descoperite filme scurte din anii `80 şi anii `90, unele fiind realizate de studenţi care aveau să devină cineaşti cunoscuţi, precum Şerban Marinescu, Alexandru Solomon, Florin Iepan sau Tudor Giurgiu.

ZFR este un eveniment organizat de către Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producţie ROVA FILM din România.

Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Primăriei Municipiului Chișinău, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Ziarul NAȚIONAL se numără printre partenerii media ai Zilelor Filmului Românesc la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md