16:36:00 24.11.2025
Stiri

Cele mai dăunătoare E-uri, întâlnite pe etichetele produselor. Cât de PERICULOASE sunt acestea?

Știri 29.08.2015 17:36 Vizualizări1607
Cele mai dăunătoare E-uri, întâlnite pe etichetele produselor. Cât de PERICULOASE sunt acestea? yve.ro

Următoarea listă cu E-uri periculoase ar trebui să fie un criteriu important pe baza căruia să facem selecția produselor ce rămân în coșul de cumpărături sau pe care le punem înapoi pe raft, fiind foarte dăunătoare pentru sănătatea noastră, scrie revista online Yve.

E102 sau tartazina este un colorant galben care a fost deja interzis în țări precum Austria și Norvegia. Studii recente au arătat că acest aditiv poate cauza hiperactivitate, de aceea ar trebui să fie evitat în special de copii. E102 este utilizat cu precădere în produse precum muștarul, marmelada, jeleul sau băuturile acidulate.

E122 sau carmoizina este un colorant sintetic roșu foarte răspândit în multe din produsele existente în comerț. Datorită efectelor negative pe care le poate produce a fost interzis in America, Japonia, Norvegia și Suedia. E122 poate cauza hiperactivitate și reacții alergice.

E621 sau glutamatul monosodic, cunoscut însă și cu denumirea de MSG este un intensificator de arome utilizat pentru a da savoare anumitor produse. Printre efectele secundare produse de MSG se numără și greața, amețeala, dureri musculare și chiar palpitații.

E951 sau aspartamul este un îndulcitor artificial utilizat cu precădere în produse dietetice. Folosit ca un înlocuitor al zahărului acesta este adesea utilizat în produse destinate diabeticilor sau celor care țin cure de slăbire. Aspartamul este nociv în special pentru cei care suferă de fenilcetonurie, o boală metabolică ereditară. Cu toate acestea, și cei care nu suferă de această boală au semnalat grețuri și amețeală în urma ingerării produselor ce conțineau aspartam.

E211 sau benzoatul de sodiu este utilizat pe post de conservant în produse precum margarina, dressinguri pentru salate, dulciuri sau băuturi neacidulate. Studiile au demonstrat că poate provoca hiperactivitate în cazul copiilor, fiind nociv și pentru cei care suferă de diverse alergii sau în cazul celor care au astm.

E251 sau nitratul de sodiu este un conservant alimentar folosit pentru fixarea culorii produselor din carne și pește. Acesta reacționează cu proteinele formând substanțe cancerigene numite nitrozamine. Acesta se găsește în alimente precum baconul, salamul, carnea afumată sau cârnați. Pentru a reduce aportul de nitrat de sodiu produsele mai sus numite trebuie înlocuite cu carne proaspătă de pui, curcan sau vită.

Autor: Victoria Bortă
Stiri relevante
24.11.2025 08:15 499 Horoscopul zilei 24.11.2025
Top stiri
24.11.2025 08:15 489 Horoscopul zilei 24.11.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Curs valutar
1 MDL   1 EUR 19.83 1 USD 17.23 1 RON 3.90 1 RUB 0.22 1 UAH 0.41
Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte