Ce sunt turbulenţele atmosferice, similare celor care au provocat decesul unui pasager în timpul zborului companiei Singapore Airlines. Criza climatică înrăutăţeşte frecvenţa lor. Cel mai periculos tip de turbulenţă
Turbulenţele atmosferice, similare cu cele care au provocat marţi decesul unui pasager în timpul unui zbor al companiei Singapore Airlines, reprezintă un fenomen uneori greu de prevăzut şi care, conform experţilor, cunoaşte o amplificare pe fondul schimbărilor climatice, transmite AFP.
Turbulenţele sunt asociate cu o modificare a curenţilor de aer care afectează stabilitatea aeronavei în zbor.
Ele pot fi provocate de furtuni, mişcări de aer în jurul munţilor, fronturi de aer rece sau cald sau chiar de jetstreamuri - vânturi puternice care circulă în jurul Pământului la anumite latitudini.
„Chiar dacă meteorologii deţin instrumente excelente pentru prezicerea turbulenţelor, acestea nu sunt perfecte şi se pot produce neaşteptat", a declarat pentru AFP Thomas Guinn, profesor la Universitatea Aeronautică Embry-Riddle din Florida, Statele Unite, transmite Agerpres.
CEL MAI PERICULOS TIP DE TURBULENŢĂ
În ceea ce priveşte zborul de marţi, „primele elemente par să indice turbulenţe în aer limpede, cel mai periculos tip de turbulenţă", potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Însoţitorilor de Bord CWA, care reprezintă câteva zeci de mii de însoţitori de bord.
Aceste turbulenţe produse în „aer limpede" sunt definite drept „turbulenţe bruşte şi semnificative ce se produc în zone lipsite de nori şi provoacă zdruncinarea violentă a aeronavei", potrivit Agenţiei de Aviaţie Civilă a Statelor Unite (FAA).
Ele sunt "deosebit de problematice deoarece sunt întâlnite adesea în mod neaşteptat şi frecvent, fără să existe indicii vizuale care să-i avertizeze pe piloţi în legătură cu acest pericol", conform FAA.
Potrivit agenţiei, acest tip de turbulenţe poate să apară în special în apropierea jetstreamurilor şi este asociat în mod normal cu un fenomen de forfecare a vântului (schimbări bruşte ale vitezei şi/sau direcţiei vântului).
CRIZA CLIMATICĂ ÎNRĂUTĂŢEŞTE FRECVENŢA TURBULENŢELOR
Potrivit unui raport din 2021 al Consiliului naţional pentru siguranţa transporturilor din SUA, turbulenţele continuă să reprezinte „o cauză semnificativă a accidentelor şi rănirilor".
Cu toate acestea, „decesele asociate turbulenţelor produse în timpul zborurilor comerciale sunt, din fericire, foarte rare", a remarcat Paul Williams, profesor de ştiinţe atmosferice la Universitatea din Reading, Anglia. „Din câte ştiu, nu a existat niciun deces legat de turbulenţe în timpul unui zbor comercial după 2009", a adăugat el într-un comunicat transmis AFP.
Însă, potrivit cercetărilor sale, criza climatică înrăutăţeşte frecvenţa turbulenţelor.
„Schimbările climatice cresc diferenţa de temperatură dintre polii reci şi tropicele calde", acestea din urmă „încălzindu-se mai rapid decât polii la altitudini de croazieră", a explicat Williams. „Acest efect provoacă mai multă forfecare în jeatstrem, ceea ce generează mai multe turbulenţe".
Potrivit lui Paul Williams, turbulenţele severe în "aer limpede" din Atlanticul de Nord au crescut deja cu 55% începând din anul 1979.
„Ultimele noastre previziuni indică o dublare sau chiar o triplare a turbulenţelor severe în jetstremuri în următoarele decenii, în cazul în care clima continuă să se încălzească conform aşteptărilor", a adăugat el.
CEL MAI IMPORTANT SFAT
În opinia profesorului Thomas Guinn, pasagerii avioanelor ar trebui să-şi ţină centurile de siguranţă cuplate cât mai mult timp posibil.
„Dacă acestea sunt fixate corect, riscul de accident este mult mai mic”.
DECLARAȚIE // NATO, cea mai bună garanţie împotriva războiului
Aparatul electrocasnic care consumă într-un minut cât 475 de becuri. Este aproape în fiecare casă din R. Moldova
În loc să combată comerțul ilegal, estorcau bani de la comercianți: Doi polițiști din Chișinău, condamnați la ani grei de pușcărie și la amenzi de până la 700 000 de lei