15:58:19 17.10.2021
Stiri

Ce se va întâmpla cu Marea Neagră sub influența schimbărilor climatice? Oceanele devin tot mai acide și nivelul lor crește îngrijorător

Actualitate 23.08.2021 12:26 Vizualizări2095 Autor: Ziarul National
Ce se va întâmpla cu Marea Neagră sub influența schimbărilor climatice? Oceanele devin tot mai acide și nivelul lor crește îngrijorător


„Din păcate, aceste transformări care țin de impactul schimbării climei asupra oceanului sunt printre cele ireversibile, pe scări de timp de sute și chiar mii de ani, dar evident că e o diferență între a avea un nivel de creștere a temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius sau cu 2 grade Celsius. Creșterea ar putea fi dublă la 2 grade Celsius”, a explicat Roxana Bojariu.

Din păcate, aceste creșteri vor continua indiferent de scenariu.

Inundații și eroziune de coastă mai severe

„În 2.000 de ani am putea avea creșteri - sigur, depinzând de concentrația gazelor cu efect de seră - destul de impresionate și ar putea fi comparate cu scările geologice, numai că acele scări geologice care vizează ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă interglaciară, 125.000 de ani de exemplu sau acum 3 milioane de ani, presupun durate de timp foarte mari, în comparație cu câteva mii de ani, adică un proces foarte rapid”, atrage atenția climatologul.

Această creștere medie a oceanului planetar înseamnă variații regionale, înseamnă cam pentru două treimi din coastele oceanelor lumii variații plus/minus 20 la sută față de nivelul mediu al oceanului planetar. Înseamnă enorm, pentru că pe acest fond de creștere a nivelului oceanului planetar, poți avea furtuni la coastă care să împingă o cantitate mai mare de apă și să provoace inundații la coastă mult mai severe, plus un fenomen de eroziune a coastelor mult mai accentuat.

Unele insule din Oceanul Indian sau Oceanul Pacific riscă să fie înghițite. Micile insule din Pacific, precum Vanuatu sau Kiribati, deja au probleme pentru comunitățile lor. Sunt insule care au înălțimi maxime de câțiva metri. Aici se vor simți primele efecte, dar vor continua și pentru megaorașele de pe coasta Americii de Nord, atât din est, cât și din vest, cât și pentru megaorașele de pe coastele Asiei, iar impactul va fi major.

Topirea ghețarilor din Alpi are efecte pentru Marea Neagră

Există zone, mai puține, unde datorită mișcărilor geologice, creșterea nivelului oceanelor este relativ mai mică sau chiar nu se observă. De exemplu, în cazul Europei, toate coastele la ocean sau la mări au această creștere a nivelului, cu excepția Mării Baltice, pentru că acolo avem mișcări care contrabalansează această tendință, mișcări datorate unor procese geologice, unele dintre ele legate de faptul că se topesc ghețarii, se redistribuie masa și apar mișcări oscilatorii pe verticală de natură mecanică, a explicat Roxana Bojariu.

Coasta Mării Negre are o rază de creștere a nivelului mării cam la media nivelului oceanului planetar, cam de 3 mm pe an, însă aici este mai complexă situația, pentru că Marea Neagră este o mare închisă în continent și creșterea nu e foarte mult legată de creșterea nivelului oceanelor. Intervine, în schimb, debitul Dunării, care asigură cam 70 la sută din volumul de apă al Mării Negre, iar aici a influență ar putea-o avea topirea ghețarilor din Alpi, a subliniat climatologul.

Probabilitate mai mică înseamnă impact mai mare

Eroziunea la coastă se face simțită în zone din Arctica, combinându-se cu topirea permafrostului de acolo, dar și al celui aflat imediat lângă coastă, cel marin, permafrost ce vine cu probleme noi, și lucrurile acestea se pot conjuga, atrage atenția Roxana Bojariu.

„Nu trebuie să uităm un lucru: toate aceste cifre sunt prezentate și sunt selectate și identificate în raportul Grupului Interguvernamental pentru studiul Schimbării Climei la modul cât mai conservativ, adică lucrurile ar putea fi și mai dure, dar întotdeauna toate evaluările acestea, prin natura faptului că se adună atâtea dovezi din atâtea locuri, încearcă aducerea la un numitor comun, pe un nivel mai jos de obicei, tocmai pentru a nu risca niște afirmații mult prea îndrăznețe”, a explicat Roxana Bojariu.

„Mulți oameni de știință spun că aceste evaluări sunt mult prea conservative, mult prea limitate în jos. Raportul vine, totuși, cu această precizare, răspunzând unor astfel de critici, că s-ar putea să avem și evenimente cu probabilitate joasă, dar cu un impact mare”, subliniază climatologul.

Ce înseamnă o creștere cu o zecime de grad a temperaturii globale

Probabilitate mică, impact mare înseamnă atunci când poți să treci pragul și să nu mai ai la sfârșitul secolului, în cazul scenariului cu emisiile cele mai mari, o creștere de un metru, ci poți să ai doi metri creștere, dacă se trec anumite praguri prin topirea ghețarilor din Antarctica, praguri critice, ce pe urmă determină amplificări în lanț și poți să ajungi în 2150 la creșteri chiar de 5 metri ale nivelul oceanului planetar, a arătat Roxana Bojariu.

„Aceste fenomene au o probabilitate mică, care nu poate fi ignorată, însă. Adică, poți să treci peste anumite praguri-limită prin această creștere accelerată, dar e foarte important să avem limitări cât mai aproape de 1,5 grade Celsius. Orice zecime de grad în creșterea temperaturii medii globale contează. Ea merge în topirea ghețarilor din Groenlanda și din Antarctica, iar această creștere poate determina procese în cascadă, topiri în cascadă, ceea ce duce la creșteri foarte mari și rapide ale nivelului oceanului planetar”, a punctat specialista în climatologie.

Sursa: digi24.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

11.10.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Stoianoglo, dr...

08.10.2021 09:08 Ziarul National Nicolae Negru // Ce ne pregătesc Mosc...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md