06:19:58 18.04.2024
Stiri

Ce se întâmplă dacă centrala nucleară Zaporojie explodează? Scenarii posibile. „Va fi un nor, dar nu veți putea să-l vedeți"

Actualitate 15.08.2022 13:41 Vizualizări973 Autor: Ziarul National
Ce se întâmplă dacă centrala nucleară Zaporojie explodează? Scenarii posibile. „Va fi un nor, dar nu veți putea să-l vedeți


Deși o explozie nu este imposibilă, experții spun că cea mai mare îngrijorare este legată de posibila scurgere a radiațiilor care ar putea veni ca urmare bombardamentelor din apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a tras un semnal de alarmă cu privire la bombardamentele care au loc la centrala controlată acum de ruși, spunând că situația actuală prezintă un mare risc și ar putea duce la un „dezastru nuclear”.

Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de atacul centralei și de „terorism nuclear”, AIEA cerând „cea mai mare reținere” în acea zonă.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală din Europa și printre cele mai mari 10 din lume; generează jumătate din energia nucleară a Ucrainei. Uzina are o capacitate totală de aproximativ 6.000 de megawați, suficientă pentru aproximativ patru milioane de locuințe. Este situată în stepa de sud a Ucrainei de pe râul Nipru, la aproximativ 550 km la sud-est de capitala Ucrainei, Kiev, și la aproximativ 525 km la sud de Cernobîl, locul celui mai grav accident de centrală nucleară din lume, produs în 1986. În prezent, uzina este operată de personalul ucrainean, dar unitățile militare ruse păzesc instalația.

Potrivit AIEA, centrala are șase reactoare răcite cu apă, proiectate în perioada sovietică și care conțin uraniu 235, fiecare având o capacitate netă de 950 de megawați.

Uzina Zaporojie este, de asemenea, situată la aproximativ 200 km de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Marțea trecută operatorul ucrainean Energoatom a declarat că forțele ruse care ocupă zona se pregătesc să "conecteze centrala la rețeaua electrică din Crimeea". Michael Black, directorul Centrului de Inginerie Nucleară de la Imperial College London, a declarat pentru Al Jazeera că principala preocupare este legată de faptul că o conectare a centralei la rețeaua de electricitate din Crimeea ar putea întrerupe alimentarea externă a reactoarelor.

"Aveți nevoie de acea putere pentru a asigura răcirea reactoarelor... Atâta timp cât acele generatoare funcționează, atunci totul este bine. (...) Este încurajator să vezi că rușii vor să folosească electricitatea; asta înseamnă că nu vor să deterioreze centrala electrică.", a spus el.

Potrivit experților, acest lucru este posibil, dar probabilitatea ca acest lucru să aibă loc nu este sigură.

„Ceea ce avem aici cu implicarea militară este foarte dificil... Dacă se adună mai mulți factori catastrofici, ar putea fi posibilă o explozie. Este dificil de spus dacă acest lucru se va întâmpla și care ar putea fi posibilele consecințe. Depinde cum se produce explozia", a declarat Ross Peel, manager de cercetare la Centrul de Studii de Știință și Securitate de la King's College din Londra.


Există îngrijorări cu privire la bombardamentele care au loc în jurul centralei, cu potențialul de a deteriora infrastructura critică, inclusiv reactoarele.

„Reactoarele trebuie să fie răcite constant de apa care trece prin ele. Dacă acel curent de apă este întrerupt, tăiat, întrerupt într-un fel sau altul, atunci reactorul s-ar putea pierde din răcire, combustibilul va începe să se topească. Va crea un fel de presiune ridicată, iar chestia poate exploda”, a declarat MV Ramana, profesor la Școala de Politici Publice și Afaceri Globale a Universității din Columbia Britanică, pentru Al Jazeera.

Imediat după o explozie, experții spun că probabil am putea vedea evacuări pe scară largă cauzate de un nor radioactiv invizibil. Cu toate acestea, impactul unei scurgeri de radiații va fi probabil simțit în anii următori.

„Probabil că veți vedea sute de mii de oameni încercând să fugă din acea zonă. Va fi un nor, dar nu veți putea să-l vedeți... Putem urmări norul deoarece avem instrumente sensibile care măsoară nivelurile de radiație" a spus Ramana pentru Al Jazeera.

Unele dintre bolile pe care le-am putea vedea la o explozie similară cu aceasta ar putea fi otrăvirea acută cu radiații sau cancerele care ar putea fi văzute mai târziu.

„Așadar, de exemplu, la Cernobîl, oamenii care intrau în reactor pentru a sta în partea de sus a clădirii în flăcări și pentru a stinge focul au fost expuși la cantități uriașe de radiații și au suferit impactul acestora în câteva ore. Oamenii care sunt expuși la cantități nu atât de mari pot suferi totuși de otrăvire acută cu radiații și se pot recupera. Acest lucru se întâmplă de la câteva zile la săptămâni, poate luni. Pentru persoanele expuse la niveluri mai scăzute de radiații, poate exista un număr mai mare de cazuri de cancer care să apară mai târziu în următorii ani, până la decenii", a spus Ross.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md