Ce se întâmplă cu deținătorii de patente de la 1 iulie 2023, când acestea vor fi anulate: Explicațiile vicepremierului Alaiba


Persoanele fizice care își desfășoară activitatea de comerț în baza patentelor, anulate de la 1 iulie 2023, pot opta pentru regimul de activitate independentă, un sistem „net superior și mai civilizat”.
Potrivit vicepremierului Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, regimul de activitate independentă pentru persoanele fizice deja funcționează în mai multe piețe din R. Moldova.
„Nu este ceva nou. Ceea ce am făcut noi a fost să simplificăm la maximum birocrația din regimul de activitate independentă, să creștem plafonul. În prezent, cei din activitatea independentă trebuie să aibă un registru de casă, tot felul de registre de achiziții ș.a.m.d., să depună rapoarte la fisc o data la trei luni sau chiar lunar. Aceasta nu va mai fi o realitate după 1 iulie 2023, pentru că, atunci când avem un aparat de casă de generație nouă, ce comunică direct cu fiscul despre vânzări, dispare necesitatea e a duce evidența și de a raporta fiscului care cunoaște informația despre vânzări în timp real. Ceea ce se va întâmpla este că acești oameni vor primi o recipisă o dată în trei luni ca să-și achite un procent din vânzări. Eu lucrează în mare parte cu cash, asta însemnă că, după ce au făcut vânzarea, o dată în trei luni ei merg la poștă sau la bancă și achită impozitul către stat. Fără raportări, fără registre, fără să păstreze bonuri fiscal”, a explicat astăzi Alaiba, în cadrul unei conferințe de presă susținute după ședința Guvernului.
Potrivit vicepremierului, regimul pentru activitate independentă va permite comercianților să se dezvolte. Astăzi, plafonul maxim anual la vânzări este stabilit în sumă de 300 000 de lei pentru deținătorii de patente. De la 1 iulie 2023, persoanele fizice care vor practica activitate independentă vor avea un plafon de 1,2 milioane de lei pe an la vânzări.
Ministrul Dumitru Alaiba a mai precizat că deținătorii de patente nu vor trebui să înființeze SRL-uri după 1 iulie 2023, fiindcă regimul de activitate independentă le va permite să-și continue comerțul ca persoane fizice.
Menționăm că, la începutul anului curent, în R. Moldova erau circa 5 000 de deținători de patente.









































































