04:24:38 02.07.2022
Stiri

Câți oameni a ucis Stalin? Câteva amănunte despre politicile macabre ale dictatorului

Actualitate 24.05.2022 07:59 Vizualizări1309 Autor: Ziarul National
Câți oameni a ucis Stalin? Câteva amănunte despre politicile macabre ale dictatorului Shutterstock


După preluarea puterii în anii 1920, Iosif Stalin a ucis peste nouă milioane de oameni prin crime în masă, muncă silnică, înfometare – dar cifra reală se poate ridica până la 60 de milioane.

Până la moartea sa în 1953, Stalin a condus Uniunea Societică prin frică și violență. A instituit politici punitive care au determinat o foamete cumplită, și-a trimis inamicii în lagăre de concentrare și i-a executat pe cei care i s-au opus. Numărul oamenilor pe care dictatorul i-a ucis este dificil de estimat, dar cu toate acestea au apărut mai multe teorii și speculații în baza surselor disponibile.

Potrivit istoricilor care au cercetat arhiva sovietică înainte și după căderea Uniunii Sovietice, Iosif Stalin a omorât undeva între 6 milioane și 20 de milioane de oameni. Cu toate acestea, pe fondul morților neînregistrate de la acea vreme, pare posibil ca acest număr să fie cu mult mai mare.

Născut Ioseb Besarionis Dze Jugashvili pe 18 decembrie 1878 în Gori, Georgia, Stalin părea să nu aibă nici cele mai mici șanse de a ajunge în dictatorul crud de mai târziu. Micuț, cu o față brăzdată de urme și cu un braț stâng diform, acesta și-a petrecut primii ani sub îngrijirea tatălui său alcoolic. Dar viitorul dictator și-a găsit chemarea atunci când a început să-l citească pe Karl Marx și înrolându-se la Seminarul Teologic Tiflis. Inspirat de mesajul lui Marx, Stalin a părăsit școala în 1899 pentru a o apuca pe calea revoluționarului.

A fost omul potrivit la momentul potrivit. Luându-și numele de „Iosif Stalin” sau „Omul de Oțel”, Stalin s-a alăturat Partidului Bolșevic, devenind un apropiat al lui Vladimir Lenin. Când acesta din urmă a preluat puterea în unrma Revoluției Ruse din 1917, Stalin a dat din coate, ajungând Secretarul general al Partidului Comunist, în 1922. La moartea lui Lenin din 1924, Stalin și-a asumat puterea devenind dictator.

Câți oameni a ucis până la urmă Stalin?

Din 1929 și până la moartea lui Stalin, milioane de oameni au murit în Uniunea Sovietică ca rezultat al politicilor dictatorului. Cu toate acestea, numărul exact este deschis discuțiilor pentru că istoricii se concentrează pe trei mari direcții: foametea, execuțiile și lagărele. La începutul anilor 1930 de exemplu, Stalin a insitutit politicile de colectivizare, care doareau să înlocuiască micile ferme cu colective gestionate de stat. Potrivit relatărilor New York Times din 1989, se estima că aceste politici au făcut ca între 9 și 11 milioane dintre cei mai prosperi țărani să fie alungați de pe pământurile lor, iar alte 2-3 milioane au fost arestați sau exilați – mulți dintre care au murit.

Oricum ar fi, politicile dictatorului au declanșat o foamete cumplită, în special în Ucraina controlată de sovietici. Ucrainenii au denumit acest episod „Holodomor”, ceea ce înseamnă „crimă prin înfometare” și îl consideră a fi un genocid în toată regula. Când Stalin și-a anunțat planurile pentru colectivizare, multe dintre fermele ucrainene au rezistat. Sovieticii au răspuns prin catalogarea opozanților drept culaci, pedepsind fermierii pentru că nu atingeau cotele. Chiar Stalin, într-o conversație cu Winston Churchill, se presupune că ar fi afirmat că este responsabile pentru moartea a 10 milioane de culaci, potrivit All That Is Interesting.

Marea Epurare

Dictatorul a mai executat sau încarcerat și inamicii de altă natură. În timpul Marii Epurări – care mai poartă și denumirea de Marea Teroare – între 1936 și 1938, la ordinul dictatorului au mai pierit aproape un milion de oameni.

Alte milioane au fost trimise în ceea ce era cunoscut ca gulagul sovietic. Se estimează că între patru și șase milioane de oameni au fost trimiși în astfel de tabere, mulți dintre care nu s-au mai întors vreodată.

Prizonierii care erau înfometați trebuiau să muncească până la moarte sau erau executați. Astfel că din nou, numărul exact de oameni care au murit în astfel de tabere este dificil de estimat.

A fost Stalin cel mai mare criminal al istoriei?

Din păcate, Stalin nu a fost singurul dictator criminal al secolului XX. Chiar dacă a omorât mai mulți oameni prin comparație cu Adolf Hitler, Stalin nu ocupă locul de frunte în acest clasament macabru. Titlul îi aparține lui Mao Zedong. Politicile acestuia dintre 1958 și 1962 au cauzat moartea a 45 de milioane de oameni. Alți dictatori ai secolelor XX și XIX au scoruri mult mai mici. De exemplu, Regele Leopold al Belgiei a fost responsabil pentru moartea a 8-10 milioane de oameni în Congo – care se afla sub controlul Belgiei.

Pol Pot, determinat să transforme Cambodgia într-o uropie agrară, a ucis aproape două milioane de oameni prin politicile sale – aproape un sfert din populația țării. Astfel, atunci când vine vorba despre cât de mulți oameni a ucis Stalin, adevărul poate că nu va fi niciodată cunoscut. „O moarte este o tragedie, un milion reprezintă doar o statistică”, se presupune că ar fi spus acesta.

Sursa: descoperă.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

miticu mitica 17.06.2022 15:43

Adaugati tot ce a ucis toata pesta rosie pe intregul ei mandat si o sa fiti inmarmuriti si ingroziti. Chiar si pe vremea URSS s-a ucis destul. Mai apoi a urmat in Rusia elita crescuta si educata si iesita din URSS tot de comunisti. Astazi la putere in rusia si nu numai sunt cei din randul 2 al "elitelor" comuniste. Ei au preluat puterea cu ajutorul serviciilor de informatii si impreuna si-au impartit tortul. O mana o spala pe alta. Stim din '90 de cand am iesit ca acestia au ochii injectati de razbunare. Au un miliard de pseudo-motive in capul lor sa fie frustrati. Asa cum zicea si Putin au asteptat ce au asteptat dar nu au mai putut si au rasuflat. Dar ei asteapta din '90 iar occidentul nu stie, momentul prielnic. Pentru asta trebuiau bani. Rusii jubilau sa stie ca ii va infrange pe vestici chiar cu banii lor. Din nefericire situatia de acasa nu se compara cu cea din targ. Micile lor victorii au un cost cu 75% mai mare decat ale oricarei trupe NATO in materiale, bani si costuri omenesti. Astazi Occidentul poate sta deosebit de linistit si cand va sosi si momentul lui vor intra in Ukraina arme muuuuullltttteee si puternice, oameni "civili" din Polonia. Iar de nu va fi suficient din Romania si Bulgaria, iar de nu va fi suficient din ceho-slovacia iar de nu va fi suficient din Finlanda intrata in NATO, Tarile Baltice. Asa cum ziceau rusii ca vesticii se vor lupta pana la ultimul Ukrainian asa se vor lupta pana la ultimul polonez, roman, bulgar, ceho-slovac, finlandez, estonian, letonian, lituanian si de ce nu englez. Am un sfat pentru Dodon ...mergi pe burta cu amenintarile ca in izolator poate cumnatu scapa sopunu'...iti explica Vova despre cum sta treaba si nu carecumva sa ajunga si Galina sa i se aduca mezelurile feliate. Esti un ordinar, tradator de tara ! Tine minte blestemul lui Filat ...ori toti , ori niciunul...El a fost, urmati voi...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md